Docpoint jõudis 4700 vaatajani

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Publik festivalil.
Publik festivalil. Foto: Docpoint

Pühapäeval lõppenud dokumentaalfilmide festival Docpoint Tallinn leidis taas sooja vastuvõtu. Festivalil linastus 45 filmi, mida külastas 4700 vaatajat.

Kõige populaarsemateks osutusid vaatajate arvu järgi «Reiviv Iraan», «Given», «Stefan Sagmeister õnne otsingutel», «Noma – hullud köögis», «Ühendatud maailma ilmutused» ja «Veenus». Täissaalile läks nende kõrval veel mitu muudki linastust.

Vajalikku kohalikku lisaväärtust andsid seekord lausa viie tugeva uue Eesti dokfilmi esilinastused. Avafilm, Sandra Jõgeva «Armastus… » tekitas kahe linastuse korra järel omajagu poleemikat. Filmi on sellest nädalast ka kinodes.

Armastusest rääkis samuti Minna Hindi «Appi, ma vajan armastust!», mille kinolevi algab veebruari teises pooles. Nende kahe eestiliku armuotsingu kõrval näidati ka kolme Eesti filmi, mille tegevus toimub kaugemal: Aljona Suržikova «Lumi Punasel Lagedal» rääkis Eesti külast Sotšis, planeeritavate olümpiamängude tõmbetuultes, maestro Audrius Stonyse «Naine ja liustik» üksindusest Kasahstani metsikus looduses, ja Ksenia Ohhapkina «Tule tagasi vabana» elust ja surmast Tšetšeenia mägikülas. Linastuse järel esines emotsionaalse sõnavõtuga ka Tšetšeenia esimese presidendi Džohhar Dudajevi lesk Alla Dudajeva.

Ohhapkina andis festivali käigus ka meistriklassi, avades debüütfilmi, juba Amsterdamis IDFA'l auhinnaga pärjatud loo tagamaid. Täismajale läks festivali esimene ametlik kontsert, Stonyse ja Ohhapkina filmidele muusika loonud, ja äsja aasta muusikuks valitud Robert Jürjendali ülesastumine disaini- ja arhitektuurigaleriis.

Avatud Eesti Fondiga koostöös toodi ekraanile film «Minu sõber Boriss Nemtsov», millele järgnes vestlusring elust tänapäevasel Venemaal ning sealse kodanikuaktiivsuse võimalikkusest.

Tervelt kolmandiku filmidega Docpoint festivali programmis olid kaasas ka külalised, kes avasid filmide tausta ja vastasid meeleldi publiku küsimustele.

Kolme Soome filmiga programmis toetati, tänati ja tuletati meelde ka emafestivali, Helsingi DocPointi, ja Soome Vabariigi 100. aastapäeva. Soome filmidest olid programmis neli inimlikku lugu – «Minu isa Siiriuselt», «Cheer Up» ja «Iga teine paar» ning äsja lõppenud Sundance'i filmifestivalil parima dokumentaalfilmide operaatoritöö auhinna võitnud värske linateos «Masinad».

Lisaks Eesti filmidele peaksid Docpointi tänavusest programmist jõudma kinolevisse veel nii Ulrich Seidli «Safari» ja Patricio Guzmáni «Pärlmutternööp» kui ka Morten Traaviku ja Ugis Olte industriaalansambli Laibach Põhja-Korea kontserdist kõnelev «Vabaduspäev Põhja-Koreas».

Helsingis käis DocPointil dokumentaalfilme vaatamas 31 000 filmisõpra. Järgmine Docpoint Tallinn toimub 2018. aasta jaanuari lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles