Aasta edetabelid: raamatupoest nõutakse eneseabi, ravitarkust ja esoteerikat (6)

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina meditsiini arst Rene Bürkland, 2016. aasta müüduima raamatu «Tark tee terviseni» autor.
Hiina meditsiini arst Rene Bürkland, 2016. aasta müüduima raamatu «Tark tee terviseni» autor. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti Kirjastuste Liidu andmetel püstitati raamatumüügis üle üheksa aasta taas müügirekord.

Rene Bürklandi raamatut «Tark tee terviseni», mille andis välja kirjastus Pilgrim, müüdi kirjastuste liidu aastaedetabeli andmetel eelmisel aastal 20 507 eksemplari. Viimane kord tõusis raamatu ühe aasta jooksul müüdud eksemplaride arv üle 20 000 aastal 2007, kui Andrus Kivirähki raamatut «Mees, kes teadis ussisõnu» osteti ca 24 000 tükki.

«Viimaste aastate trendiks on meil tõesti olnud terviseteemad, aga mitte lihtsalt esoteerilises «mõtle ennast terveks»-vormis. Inimesed vajavad praktilisi ja arusaadavaid näpunäiteid oma tervisega tegelemiseks valdkonna proffidelt,» kommenteeris Bürklandi edu kirjastuse Pilgrim juht Tiina Ristimets.

Esimene ilukirjanduslik teos selles edetabelis on soome keelest tõlgitud Sofi Oksaneni «Norma» (kirjastus Varrak). Kokku on ilukirjandusteoseid nimekirjas 14, neist pool tõlkeraamatud. «Ilukirjanduse edu on minu 15-aastase kirjastamiskogemuse kohaselt käinud ikka periooditi üles-alla,» märkis Ristimets. «Kui areenile ilmub järjekordne ülemaailmne kommertshitt, millest meelelahutustööstus produtseerib ka filmi, siis saame bestselleri kategoorias jälle ilukirjandust näha.»

Kirjastuste arvestuses ületab teisi mäekõrguselt Varrak, esisaja sisse jõudnud raamatute summaarne müügiarv ületas neil 104 000 (teiseks tuli Pilgrim 44 366 eksemplariga). «See edetabel näitab, et massiliselt ostetakse raamatuid, millest oodatakse mingit kasulikku informatsiooni,» ütles Krista Kaer kirjastusest Varrak. «Praegu on kõige populaarsemad teemad tervis ja toitumine.»

«Esisaja summaarne läbimüük on siiski langustendentsis,» analüüsis viimaste aastate tulemusi kirjastuste liidu juht Kaidi Urmet. «Kui 2014. ja 2015. aastal müüdi selle nimekirja raamatuid kokku vastavalt 277 214 ja 278 154, siis eelmisel aastal vaid 254 241. See tähendab ligi kümneprotsendilist müügi vähenemist.»

«Algupärase ja tõlkekirjanduse raamatute läbimüüki võrreldes näeme, et esisaja nimekirjast moodustab algupärase kirjanduse osakaal 55 protsenti. Eelmise aasta kümme esimest kõige enam müüdud raamatut ei olnud ilukirjanduslikud teosed. Siit siis saab trendina välja tuua, et inimesi köidavad eneseabi, ravitarkused, esoteerika,» kommenteeris Urmet. «Mitteilukirjanduslikke teoseid on saja enimmüüdud raamatu tabelis 52 nimetust, millest üle poole ehk 34 nimetust on algupärased. Seega usaldatakse selles valdkonnas väga meie endi autoreid.»

Siin toodud läbimüügiandmed pärinevad Eesti Kirjastuste Liidust, kuhu kuulub 36 kirjastust. Aga populaarseid raamatuid ilmub ka nendelt kirjastustelt, mis liitu ei kuulu. Üks selline teos on Mihkel Raua eneseabi-elulooraamat «Kus ma olen ja kuidas sina võid palju kaugemale jõuda» kirjastuselt FD Distribution. Autori hinnangul müüdi seda raamatut eelmisel aastal 12 000 eksemplari ringis. Seega võistleb Raua teos Giulia Endersi seedeprotsesse tutvustava raamatuga «Võluv soolestik» teise ja kolmanda koha pärast.

E-raamatute turg on võrreldes paberraamatutega marginaalne, parim neist saavutas napilt üle tuhande litsentsi müügitaseme ning üle saja litsentsi müüs vaid 29 raamatut. Samas tasub tähele panna, et lõviosa populaarsetest e-raamatutest oli žanri poolest ilukirjanduslik. Nimetuste ja autorite analüüs näitab, et nutiseadmetest ja lugeritest soovitakse tarbida eeskätt meelelahutuskirjandust.

Raamatumüügirekordid alates 2005. aastast (kirjastajate liidu andmed, müügiarv on toodud vastava aasta seisuga)

  • 2005 J. K. Rowling «Harry Potter ja segavereline prints», Varrak 13 372
  • 2006 M. Kilumets «Ita Ever. Elu suuruses», Ajakirjade Kirjastus 12 000
  • 2007 A. Kivirähk «Mees, kes teadis ussisõnu», Eesti Keele SA, 24 000
  • 2008 M. Aunaste «Maire Aunaste. Viis aastat peidus», Ajakirjade Kirjastus 13 804
  • 2009 S. Oksanen «Puhastus», Varrak 16 982
  • 2010 A. Luigela «Hoidised», Varrak, 10 939
  • 2011 A. Luigela «Tervise kokaraamat», Varrak 13 183
  • 2012 S. Oksanen «Kui tuvid kadusid», Varrak 12 009
  • 2013 A. Kivirähk «Maailma otsas. Pildikesi heade inimeste elust», Eesti Keele SA 8327
  • 2014 I. Hargla «Apteeker Melchior ja Tallinna kroonika. V osa», Varrak 10 822
  • 2015 A. Kivirähk «Karneval ja kartulisalat», Varrak 11 161
Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles