Kadri Mälk: iga tunnustus on tiivustav

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehtekunstnik Kadri Mälk.
Ehtekunstnik Kadri Mälk. Foto: Tanel Veenre

Valgetähe V klassi teenetemärgi ja riiklike kultuuripreemiate aastapreemia pälvinud ehtekunstnik Kadri Mälk arvab, et iga tunnustus on mõistagi tiivustav. «Nagu kolleegi siirad sõnadki, kui ta mõnd mu uut tööd näeb. Üllatusena tuli pigem see, et tunnustati ehtekunsti. Tajun alateadlikult, et ehtekunst ei ole eesliini lugu. Ehtekunst on luksus. Ilma ehteta saab inimene suurepäraselt hakkama. Leivata ei saa. Arstita ei saa. Ometigi on ehtekunst aegade algusest olemas olnud ja inimesed on seda vajanud. Miks? Sest seal peitub midagi igavikulist.»

Mälk lisab, et hea haridus on kõige alus.

«Anne nagunii. Elu ise õpetab muidugi kõige rohkem. Olen saanud väga hea hariduse, toonasest ERKI-st, tänasest Kunstiakadeemiast. Hiljem end ise täiendanud Peterburis, Soomes ja Saksamaal. Olen tänulik kõigile oma õppejõududele. Ja olen püüdnud seda pühendumist ka oma üliõpilastele edasi anda. See on korda läinud, olen suutnud välja koolitada tugevate noorte plejaadi, ja neid tuleb aina juurde. Anne, visioon ja tugev tahtmine – ja kirg! Olen olnud üksik hunt kogu oma loomingulise elu. Ja sa ei pea mingile tööturule või konkurentsile üldse mõtlemagi. Sind märgatakse, sisendan ma tudengitele. Ära trügi. Jää väärikaks, tee oma tööd parimal võimalikul viisil. Kõik tuleb ise ja õigel ajal või natukene hiljem.»

Vabariigi sünnipäeva eel tunnistab tunnustatud ehtekunstnik ja õppejõud, et mõtleb oma riigile nii või teisiti kogu aeg. «Näiteks kui õpetan välisülikoolides. Kodukoolile mõeldes tulevad pisarad silma. Meil on nii palju uskumatult väärtuslikku ja samas – nii palju armetust. Püüan teha kõik endast oleneva, et see tasakaalu viia. Eeldused on praeguses tonaalsuses paljulubavad.»

Kadri Mälku tunnustati aastapreemiaga kahe isikunäituse ja raamatu «Testament» eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles