Tove Janssoni graafikust kaasa annetas kogu oma loomingu Ateneumile

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tove Jansson ja Tuuliki Pietilä 1961. aasta suvel.
Tove Jansson ja Tuuliki Pietilä 1961. aasta suvel. Foto: Alf Lidman

Kirjanik Tove Janssoni graafikust elukaaslane Tuulikki Pietilä oleks möödunud nädalal saanud saja aastaseks. Selle auks avatakse täna näitus, kus eksponeeritud terve saali jagu tema loomingut.  

Pietilä pärandas sisuliselt kogu oma loomingu Ateneumile. Selle intendandi Heikki Malme sõnul koosneb Pietilä elutöö 1400st erinevast kunstiteosest, arhiivis on aga 10 000 graafilist lehte.

Ateneumi näitusel on eksponeeritud 173 teost aastatest 1933 kuni 1985. Need jutustavad loo mitmekülgsest graafikust, kes karjääri jooksul muutis oma stiili realismist kubismi ja konstruktivismist informalismi.

Nii Soomes, Rootsis kui Prantsusmaal õppinud Pietilä oli omal alal tehniliselt võimekas kunstnik, kes hiljem tegutses õppejõuna ning kirjutas ka raamatuid.

Pietilä üheks inspiratsiooniallikaks oli kindlasti elukaaslane Tove Jansson, nende reisid väga paljudesse riikidesse, kodune saareelu ning lemmikloom kass Psipsina.

Tuulikki Pietilä näitus Helsingi kunstimuuseumis Ateneum jääb avatuks 9. aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles