Avatakse mahukaim Eesti tarbekunsti püsinäitus

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Tarbekunsti- ja Disanimuuseumis avatakse mahukaim Eesti tarbekunsti püsiväljapanek «Kogutud teosed».
Eesti Tarbekunsti- ja Disanimuuseumis avatakse mahukaim Eesti tarbekunsti püsiväljapanek «Kogutud teosed». Foto: ETDM

Eesti Tarbekunsti- ja Disanimuuseumis avatakse laupäeval seni mahukaim Eesti tarbekunsti püsiväljapanek «Kogutud teosed». 

Muuseumi teise korruse 450 m²-l paiknev näitus koondab ligi 400 kunstniku enam kui 2000 teost ja annab võimaluse saada ülevaade Eesti tarbekunsti arengust ning sellel väljal tegutsenud ja tegutsevate kunstnike loomingust möödunud sajandi algusest tänaseni, Adamson-Ericust Tanel Veenreni. 

Teadlikult valitud traditsiooniline eksponeerimislaad on kantud soovist teha kättesaadavaks võimalikult lai valik muuseumi kollektsioonist, lähenedes seeläbi nii palju kui võimalik avafondi ideele.

Avatava väljapaneku eesmärk on eksponeerida hoolikalt komponeeritud läbilõiget Eesti tarbekunstist. Ekspositsioon on jagatud tinglikult kaheks, võimaldades saada nii ülevaatliku tervikpildi kui ka tiheda kontsentraadi Eesti unikaalse tarbekunsti erialadest, tegutsenud autoritest ja valminud teostest. Seekord on iga kaasatud eriala lugu esitatud iseseisvana. Tekkiv dialoog mineviku ja tänapäeva vahel pakub avastusterohke võimaluse tutvuda Eesti tarbekunsti äärmiselt mitmekülgse maastikuga.

Ekspositsioon põhineb nelja kuraatori valikutel ja põhjalikel teadmistel, pakkudes ülevaadet Eesti keraamika ja nahakunsti ning ehte-, metalli- ja klaasikunsti ajaloost ja arengust viimase saja aasta jooksul. Seda kõike raamib mahukas valik tekstiilikunsti.

Näituse kuraatorid on Helen Adamson (tekstiilikunst), Merike Alber (ehte- ja metallikunst), Airi Ligi (keraamika ja portselan), Anne Tiivel (naha- ja köitekunst, klaasikunst).

Püsinäitusega seoses käivitub kevadel mahukas publikuprogramm, mille käigus on võimalik kohtuda Eesti tarbekunstnikega ning teha tutvust kaasatud erialade, materjalide ja tehnikatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles