Üllar Saaremäe: Komissarov näitas kätte tee, mida mööda minna

Alvar Loog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalju Komissarov ja Üllar Saaremäe Komissarovi 70. sünnipäeva tähistamisel Rakvere Teatris 9. märtsil 2016.
Kalju Komissarov ja Üllar Saaremäe Komissarovi 70. sünnipäeva tähistamisel Rakvere Teatris 9. märtsil 2016. Foto: Marianne Loorents

Rakvere Teatri kunstiline juht ja täna meie hulgast lahkunud Kalju Komissarovi endine õpilane Üllar Saaremäe meenutab oma õpetajat.

«Mulle on see väga lähedase inimese kaotus. Lisaks sellele, et Kalju on olnud suur õpetaja ja meister, on ta olnud inimene, kes määras mu saatuse. Ehk lihtsamast lihtsamini öeldes: kui ema on andnud mulle elu, siis Kalju on andnud mulle elukutse.

Meil oli kuni lõpuni väga hea läbisaamine, oleme teinud palju koostööd, mida oleks võinud muidugi teha rohkem, aga see oli raskendatud, kuna mina asun Rakveres ning tema asus kooliga Viljandis. Samas on Rakvere teater täies koosseisus Komissarovi kätt ja vaimu tundnud, kuna meie praeguses trupis ei ole mitte ühtegi näitlejat, kes ei oleks tema õpilane või temaga koostööd teinud.

Usun, et praeguses Eesti teatripildis on täiesti olemas Komissarovi koolkond. Tema suurim panus teatrikunsti õpetamisse on eelkõige see, et ta on ladunud oma õpilastele hästi tugeva vundamendi, mille peale võib ehitada mida iganes. Komissaroviga võib vaielda või olla ühte või teist meelt, aga see vundament on kõige tähtsam. Ta on osanud näidata kätte tee, mida mööda minna. Ja siis on erinevad inimesed ja erinevad isiksused valinud sealt teelt kõrvalharud: meil ei ole ühtegi tema klooni.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles