Baeri sünniaastapäeva tähistatakse ooperi esmaettekande, näituse ja konverentsiga

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Ernst von Baer
Karl Ernst von Baer Foto: Postimees.ee

10. märtsil tähistatakse Tartu Ülikoolis Eestist pärit kuulsaima loodusteadlase Karl Ernst von Baeri 225. sünniaastapäeva inglisekeelse konverentsi, embrüoloogile pühendatud ooperi esmaettekande ja teadlasega seotud oluliste esemete näitusega.

28. veebruaril möödus 225 aastat imetaja munaraku avastanud ja nüüdisaegsele embrüoloogiale aluse pannud Karl Ernst von Baeri (1792–1876) sünnist. Olulise sündmuse puhul tuleb 10. märtsil kl 19 Tartu Ülikooli aulas esmaettekandele spetsiaalselt Baerile pühendatud ooper «Der nordische Baer», mille autoriks on hollandlane Dominy Clements. Ooperit juhatab dirigent Tõnu Kaljuste ja lavastab Marko Matvere. 

«Tartu Ülikooli ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia koostöös lavale jõudev ooper räägib Karl Ernst von Baeri elust ja tööst. Ooper ise sündis juba paar aastat tagasi, kui autor Dominy Clements otsustas teose Nargen festivali jaoks kirjutada,» rääkis Baerile pühendatud päeva üks korraldajatest.

Samal päeval, 10. märtsil kl 13 toimub TÜ loodusmuuseumis rahvusvaheline konverents «Baer 225 – kollektsioonid teaduse teenistuses», kus ettekannetega esinevad neli Baeri elulugu ja tööd hästi tundvat teadlast nii Eestist kui ka välismaalt.

Tänasest 12. märtsini saavad huvilised loodusmuuseumis uudistada Baeriga seotud olulisi esemeid, mille hulgas on unikaalne 1872. aastal avaldatud tänapäeva embrüoloogia aluseks olev teadlase põhiteos embrüoloogiast. Samuti on võimalik näha Baeri surimaski ja herbaarlehti, mida kuulsa teadlase kogudest on säilinud ligi 9000 lehte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles