Noor Soome lavastaja toob Linnateatris lavale kaasaegse «Macbethi»

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk proovisaalis.
Hetk proovisaalis. Foto: Siim Vahur

Laupäeval, 18. märtsil esietendub Tallinna Linnateatri Põrgulaval Antti Mikkola kaasaegne versioon William Shakespeare'i «Macbethist». Tegemist on suurema Eesti-Soome koostööprojektiga, kus lisaks Mikkolale löövad kaasa video- ja valguskunstnik Tiiti Hynninen ning Soomes töötav Eesti taustaga lavakunstnik Karmo Mende.

Kui tavaliselt etenduvad Shakespeare'i tragöödias suured ambitsioonid suurel kuninglikul skaalal, siis Mikkola on toonud «Macbethi» kaasaega, kasutades selleks omapärast teksti «ülekirjutamise» tehnikat.

Sauna- ja talisuplusühingu juhatuse kassast varastatakse raha ning uueks juhatuse liikmeks saab Macbeth. Oma uneprobleemiga naisele järele andes sooritab ta kuriteo, millest ei ole enam tagasipöördumist. Hargnevad sündmused, mis tuletavad kummastava järjekindlusega meelde Šoti kuningamänge tuhatkond aastat tagasi, ületades võimuiharuselt puhuti neidki.

Mikkola on üks põnevamaid Soome lavastajaid, kes käis 2014. aasta Talveöö Unenäo festivalil oma lavastusega «Kuningannamängud». Lisaks on ta varem lavastanud sarnast «ülekirjutamise» tehnikat kasutades «Romeo ja Julia» (2014) ja «Kuningas Leari» (2013). 2015. aastal pälvis Mikkola Olavi Veistäjä nimelise Soome Kultuurkapitali preemia. 

«Macbethi» nimiosas astub üles Henrik Kalmet. Lisaks mängivad Hele Kõrve, Kaspar Velberg, Argo Aadli, Andero Ermel, Alo Kõrve, Andrus Vaarik, Indrek Ojari, Mart Toome, Andres Raag, Maiken Schmidt, Piret Kalda, Külli Teetamm, Rasmus Ermel (külalisena) või Kristian Mustonen (külalisena).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles