Selgusid Noore Arhitekti preemia nominendid

Janar Ala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sille Pihlak ja Siim Tuksam
Sille Pihlak ja Siim Tuksam Foto: Mark Raidpere

Eesti Arhitektide Liidu Noore Arhitekti preemiale esitati sel aastal kokku kümme arhitekti või arhitektide kollektiivi. Noore Arhitekti preemia 2017 võitja selgub 6. aprillil KUMUs toimuval auhinnatseremoonial.

NAP2017 nominendid on:

Raul Kalvo

Karli Luik

Sille Pihlak ja Siim Tuksam

Jan Skolimowski

Johan Tali

b210 (Aet Ader, Mari Hunt, Kadri Klementi, Karin Tõugu)

Kino (Karin Bachmann, Mirko Traks)

Kuu arhitektid (Joel Kopli, Koit Ojaliiv, Juhan Rohtla)

Ruumiringlus (Eve Komp, Liina-Liis Pihu)

Salto (Maarja Kask, Ralf Lõoke)

«Selle aasta nominendid on kõik heas mõttes rahutud hinged, kelle tegevusest kumab läbi soov maailma paremaks muuta. Tegemist on aktiivsete noorte inimeste või noorte kollektiividega, kes julgevad oma arvamuse välja öelda, asju omamoodi ajada ega pelga seejuures rasket tööd ning kriitikat,» sõnas Eesti Arhitektide Liidu president Katrin Koov.

Kui varasematel aastatel on Katrin Koovi sõnul konkursil eelistatud pigem klassikalist loomingut valmis ehitatud hoonete näol, siis tänavu võtab žürii arvesse rohkem erisuguseid eneseteostuse vorme, mida on näha ka kõigi esitatud nominentide tegevuses. «Ehitiste kõrval hinnatakse näiteks ka nominentide näitusetegevust, arhitektuurialaseid kirjutisi, uuenduslikke projekte, õppe- ja teadustöö läbiviimist ning valdkonna kajastamist meedias,» selgitas Koov.

Noore Arhitekti preemiat annab Eesti Arhitektide Liit välja seitsmendat korda. Tiitlile kandideerivad kuni 40-aastased Eestis elavad ja töötavad, EALi või selle noortesektsiooni kuuluvad arhitektid või kollektiivid, kes on silmapaistvalt tegutsenud arhitektuurivaldkonnas ning kelle looming on kaasa aidanud Eesti arhitektuuri tutvustamisele maailmas.

Laureaati premeerib Heldur Meerits reisitšekiga 5000 euro väärtuses, millega saab Go Travel reisibüroo kaudu suunduda vabalt valitud sihtkohtadesse üle maailma.

2017. aasta žüriisse kuuluvad ajakirja Volume peatoimetaja Arjen Obosterman (Holland), Eesti Kunstiakadeemia linnaehituse õppetooli professor, arhitekt Andres Alver, arhitekt ja NAP 2015 laureaat Andrus Kõresaar arhitektuuribüroost KOKO, Eesti iduettevõtte Funderbeam asutaja ja 2016. aastal Euroopa startup-maailma 50 mõjukaima naise hulka valitud Kaidi Ruusalepp ning Avatud Eesti Fondi ja LHV panga nõukogusse kuuluv ettevõtja Heldur Meerits.

Nominentidega samaaegselt esitleb EAL eelmise aasta NAP konkursil liidult eripreemia pälvinud arhitekt Toomas Paaveri tööde kogumikku. Kataloogi esmaesitlus toimub ERMis 9. märtsil kell 19 algava välkloengu käigus, mille kohta leiab rohkem infot siit: https://www.facebook.com/events/412354469111561/.

Toomas Paaver on muu hulgas ka 2016. aasta Tallinna peatänava arhitektuurivõistluse võidutöö üks autoritest, kes jätkab tegevust peatänava projekteerimisega. Avaldatud kogumik kajastab arhitekti mitmekülgset tööd avaliku ruumiga eri rollides, kuhu kuuluvad nii avaliku kui ka kolmanda sektori tegevused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles