Viljandi on kinokaardil tagasi

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üle viie aasta ilma korraliku kinota olnud filmisõpradest viljandlaste kannatused on lõppenud. Täna (reedel) avab viimaks ometi oma uksed kauaoodatud kino. Ligi 260 vaatajat mahutava kahe saaliga kino taga seisab Baltimaade suurim kinokett Forum Cinemas. Kino asub Viljandi ühe suurima kaubanduskeskuse Centrum kukil.

«See on täiesti maailmatasemel kino ja ei jää kuidagi alla ühegi suure pealinna omale,» kinnitab Forum Cinemase kinoinsener Peeter Saat ning vaatab rahulolevalt ringi pärast pikki ootusi viimaks valminud kino projektoriruumis. 

Tallinn, Tartu ja Viljandi

Kinos on uusima tehnoloogiaga projektsioonitehnika, pilditeravust ja eredaid värve võimaldavad ekraanid, mugavad istmed ning ruumilist ja elutruud heli võimaldav Dolby Atmose süsteem. Suures saalis on 168, teises 87 kohta. Forum Cinemase tegevjuhi Kristjan Kongo sõnul vastab Viljandi uus kino kaasaegse põhjamaise kino kvaliteeditasemele. Tema kinnitusel mingeid järeleandmisi ei tehtud.

«Meie eesmärk oli algusest peale teha Viljandisse kino, mis vastab kõikidele kaasaegsetele standarditele,» kinnitas Kongo. «Allahindlust ei ole tehtud mitte kuskil, pigem on siin isegi mõned eriti uudsed lahendused.»

Kongo tõi näiteks uue standardi 3D-prillid, mis on ühest küljest mugavamad, samas võimaldavad vaatajal nautida senisest teravamat ning sügavamat pilti. Tallinna ja Tartu kõrval on Viljandi nüüd kolmas linn, kus Forum Cinemas on esindatud.

«Riskihirm oli siis, kui pidasime plaani, et kas teha Viljandisse kino või mitte, täna enam seda hirmu ei ole, pigem on meil väga kõrged ootused,» ütles tegevjuht vastuseks küsimusele, kui suure riskiteguriga Viljandis kinonäitamine võib seotud olla. «Kinokülastatavus Eestis on kõrgelt üle Euroopa keskmise. Eesti elanik käib aastas kinos keskmiselt kolm korda, mis on väga kõrge näitaja. Mina isiklikult näen siin veel kasvuruumi, eriti kui juurde luua uusi kvaliteetseid kinosid.»

Kongo ei usu siiski, et keegi enam uut Coca-Cola Plazat ehitama hakkaks, ning see ei kehti mitte ainult Eesti, vaid ka teiste riikide kohta.

«Eraldiseisvat suurt kino omada on väga ainulaadne, aga ma olen selles täiesti veendunud, et kinosid tuleb veel juurde,» kinnitas Kongo. «Meil omalgi on lähema paari aasta jooksul vähemalt kaks, aga võib-olla ka kolm kino Eestisse juurde teha. Päris kindlasti teeme kinosid juurde ka väljapoole Eestit nii Lätti kui Leetu. Niikaua, kui tehakse filme ja niikaua, kui inimene on nendest huvitatud, on ka kinol tulevikku.»

Ei pea kodulinnast lahkuma

Viljandis tegutses XX sajandil üheksa eri nime all kokku neli kino. Nendest venitas XXI sajandini välja ainult kino Rubiin, aga temagi eluiga sai ümber. Aasta 2012 alguses loodi lõplikult amortiseerunud ja peaaegu pooleks läinud hoonele kopp sisse. Praegu on kunagise esinduskino asemel kena muruplats. Viljandis küll filme siiski näidati, Männimäe külalistemaja tegi isegi spetsiaalse 35-kohalise saalikese, filmid olid vahel linal ka siin-seal mujal. Kinosõber ootas ja lootis siiski ehtsat kino.

Viljandi linnavalitsuse avalike suhete ja turismiameti juhataja Krista Kull on suur filmisõber. Kull loodab väga, et uuest kinost saab muuhulgas üks tore kooskäimise ja kokkusaamise koht, kus filmivalik on värske ja mitmekülgne ning kus toimuksid ka näiteks eesti filmide maailma esilinastused koos kohtumisega filmitegijatega.

«Ootan, et viljandlasteni jõuaks värske filmivalik, et näha saaks peavoolufilme, aga salamisi ootan, et filmilinal leiaks kindla koha väärtfilmid, mille vaatamiseks seni lühim tee oli Tartusse sõit,» rääkis Kull. «Soovin, et nüüd ei pea kodulinnast lahkuma, et ükskõik, mis filmi siinsamas nautida.»  

Viljandi gümnaasiumi 10. klassi õpilane Elis Sõõrd ootab uuelt kinolt head teenindust ja filmivalikut.

«Kui kinod ise innoveeruvad, pakuvad uusi ja huvitavamate tehnoloogiliste lahendustega filmielamusi, siis on kinodel veel šanssi,» leiab ta. «Kuni kinod suudavad kodukinost paar sammu eespool liikuda, jääb kinodele ka nende tulevik. Mis mõtet oleks muidu kinosse minna, maksta kalli joogi-toidu eest ja vaadata filmi, mille internetist tasuta leiaksid?»

Linna turismi eest vastutajana näeb Kull uue kino tähtsust ka laiemalt.

«Olen kindel, et Viljandisse leiavad nüüd tee ka Kesk- ja Lõuna-Eesti kinosõbrad,» kinnitab Kull. «Teatrisse tullakse ju ka kaugemalt, miks mitte ka Viljandisse kinno!»

Kui vaja, siis laieneb

Forum Cinemase turundusjuhi Liis Mengeli sõnul jõuavad Viljandisse nii Hollywoodi blockbuster’id, väiksemad art-house-filmid ning ooperit, balletti ja kontserte puudutav lisaprogramm.

«On olnud isegi juhuseid, kus filmid esilinastuvad meil enne kui Ameerikas,» rääkis Mengel. «Kindlasti on Viljandis alguses huvi suur, praegu on piletimüük üsna hoogsalt läinud. Eks inimesed ole kaua oodanud ka.»

Centrumi keskuse kogupindala on ligi 10 000 ruutmeetrit, millest kino võtab enda alla ligi 700. Viljandi Centrumi keskuse esindaja Riho Maisa hinnangul on nii Viljandi kui ümberkaudsed elanikud kino kaua oodanud.

«Viljandi inimesed on heal tasemel filmivaatamise kohta pikalt oodanud ning usun, et uus kino võetakse kiiresti omaks,» loodab Maisa. 

Nii Kongo kui Maisa tõdesid, et kui tekib vajadus kino laiendada, siis on valmisolek selleks olemas. Forum Cinemas AS on Balti riikide suurim kinode operaator, kelle kinod on Tallinnas Coca-Cola Plaza ning Tartus Ekraan. 

Kinod Eestis

  • Apollo: Tallinna Solaris, Mustamäe; Pärnu keskus, Narva Astri keskus
  • Forum Cinemas: Tallinna Coca-Cola Plaza, Tartu kino Ekraan, Viljandi Centrum
  • Kosmos IMAX ja Viimsi kino, Sõprus ja Artis
  • Pärnus Mai kino
  • Võru Kannel
  • Jõhvi kontserdimaja kino Amadeus
  • Rakvere teatrikino
  • Tartu Cinamon, Tartu Elektriteater
  • Paide kino (kultuurikeskuses)
  • Märjamaa kino Helk (rahvamajas)
  • Valga kino (kultuurikeskuses) 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles