Kinodesse jõuab film, mille peaosades Tambet Tuisk ja Laose popstaar

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Laose-Prantsuse koostöös valminud auhinnatud põnevusdraama «Kallis õeke».
Eesti-Laose-Prantsuse koostöös valminud auhinnatud põnevusdraama «Kallis õeke». Foto: Kaader filmist

Aprilli lõpus jõuab kinodesse Eesti-Laose-Prantsuse koostöös valminud auhinnatud põnevusdraama «Kallis õeke». Tegemist on unikaalse õudusdraamaga, mis leiab aset segaseid Eesti 1990ndaid meenutavas Laoses. 

Mitmetel maailma mainekatel festivalidel auhinnatud film räägib nägemist kaotava Laose kesklassi naise abielust Eesti ärimehega ja suhtepuntrast, mille taga on pere teenijatüdruk. Kagu-Aasia eksootikat, põnevust ning õuduselemente sisaldav film peegeldab tänapäeva Laoses vohavat sotsiaalset ja soolist ebavõrdsust ning kolonialismi.

Filmi peaosades on Tambet Tuisk, Lao popmuusikastaar ja modell Vilouna Phetmany ning debütant Amphaiphun Phommapanya. Filmi autoriks on Laose esimene ja ainus naisrežissöör Mattie Do ning tegu on kogu Laose filmiajaloo 13. linateosega. 

«Laosesse filmi võtetele minnes olime valmis kõigeks. Teadsime, et oma eelmise filmi filmimise ajal oli režissöör Mattie Do ka konfliktide tõttu ametivõimudega vangis viibinud ning kogu filmiprotsess oli omamoodi suur seiklus, kus rinda tuli pista nii kuumuse, erineva töökultuuri ning isegi sekeldustega filmitehnika riiki sisse viimisel. Tegemist on ikka veel kommunistliku riigikorraga, mille eluolu on tohutult vastuoluline ning tsensuur on täiesti igapäevane nähtus, millega tuli arvestada,» kommenteeris produtsent Helen Lõhmus.

Kogu filmi eksootilises Laoses ülesvõtmise eest vastutas suuresti Eesti tootmis- ja võttemeeskond. Filmi eestipoolsed produtsendid on Helen Lõhmus ja Sten-Kristian Saluveer. Oma mängufilmidebüüdi teeb operaator Mart Ratassepp, filmimuusika autor on helilooja Sten Sheripov, helirežissöör Tanel Tänna, järeltootmist juhendas Uku Toomet ning helidisaini eest vastutas Rando Arand.

Filmi on rahvusvaheliselt saatnud äärmiselt suur huvi ning tänaseks on «Kallis õeke» linastunud juba paarikümnel filmifestivalil üle kogu maailma, sh mainekatel Fantastic Fest filmifestivalil Austinis ja BFI Londoni filmifestivalil Suurbritannias. Film pärjati auhinnaga Euroopa vanimal žanrifilmide festivalil Sitges ning Portugali ühel olulisemal filmifestivalil Fantasporto pälvis see žürii eriauhinna.

«Kallis õeke» linastub Eesti kinodes alates 21. aprillist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles