Eesti kõigi aegade suurimale teatriprojektile anti avaakord

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere teatri delegatsioon eilsel "Sajandi loo avaüritusel"
Rakvere teatri delegatsioon eilsel "Sajandi loo avaüritusel" Foto: Sander Ilvest

Eesti Etendusasutuste Liidu eestvõttel asusid teatrid vabariigi sajandaks sünnipäevaks kingitust valmistama juba kolm aastat tagasi, mil otsustati üheskoos publiku ette tuua Eesti Vabariigi sajandipikkune lugu.

Eesti Etendusasutuste Liit jagas sajandi kümnenditeks, heitis pilgu ka tulevikku ja otsustas, et kõik lavastused luuakse vähemalt kahe teatri koostöös. See, millised teatrid loomingulise paari moodustasid ja milline kümnend ühislavastuse aineseks sai, selgus loosi teel.

Nüüd on kingituse üleandmise aeg. Selleks kogunes Eesti teatrirahvas eile presidendi lossi juurde, et Eesti Vabariigi presidendile Kersti Kaljulaidile üle anda esimene ühispilet kõigile «Sajandi loo» lavastustele. Ühtlasi sai teatavaks sadakond ettevõtmise jaoks ühiskonnas olulist algatust, isikut ja organisatsiooni, keda samuti ühispiletitega tänada ja tunnustada soovitakse.

Avaüritusega anti üheskoos sümboolne avaakord kõige suuremale koostööprojektile, mida eesti teatris kunagi tehtud. Mängides läbi vabariigi elulugu, teeb kõnealune projekt ise omamoodi ajalugu: kahtlemata on see nii osalejate arvu kui toimumisaega silmas pidades meie teatriloo suurim lavastus. Omaette väärtus on ka projekti programmeeritud teatritevahelisel koostööl, mis sünnitas uusi ja üllatavaidki loomingulisi kooslusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles