Johannes Pääsukese looming linastub Eesti esimeses 4K kinos

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Episood Hardi Volmeri Joh. Pääsuksese elust kõnelevast uuest mängufilmist, Pääsukese rollis Ott Sepp
Episood Hardi Volmeri Joh. Pääsuksese elust kõnelevast uuest mängufilmist, Pääsukese rollis Ott Sepp Foto: Kaader filmist

Kolmapäeval, 29. märtsil meenutatakse BMFi Supernova kinos (Balti filmi, meedia, kunstide ja kommunikatsiooni instituudi NOVA õppehoones 4. korrusel ruum N406) fotograafi ja kinomehe Johannes Pääsukese (1892–­1918) loomingut.

Supernova fuajees IV korrusel avatakse kl 17.45 Arvo Iho näitus, mis on pühendatud päevapiltnik Pääsukesele (teine pool samast pildiseeriast on läinud nädala algusest eksponeeritud Eesti Rahva Muuseumis Tartus).

Seejärel saab vaadata kolme Johannes Pääsukese lühifilmi: «Rännak läbi Setumaa» (1913), «Ajaloolised mälestused Eestimaa minevikust» (1913) ja «Karujaht Pärnumaal» (1914). Kavandatavast mängufilmist, mis inspireeritud Johannes Pääsukese esimesest Setumaa matkast 1912. aasta suvel, kõneleb Hardi Volmer. Linal on ka selle mängufilmi treiler «Varsti ekraanil! Coming Soon!».

Fotokunstnik, filmioperaator ja -lavastaja Johannes Pääsuke sündis 30. märtsil 1892 Tartus. Fotograafina töötas Pääsuke peamiselt Eesti Rahva Muuseumi kaastöölisena ja peaaegu kogu tema fotopärand on hoiul ERMis (1134 fotot ja veidi vähem klaasnegatiive). 1913. aastast oli J. Pääsuke Eesti Rahva Muuseumi liige, muuseumi koostöös olid kõige olulisemad aastad 1912–1914. Samal ajavahemikul tegutses Johannes Pääsuke väga aktiivselt ka kinokunsti vallas, olles esimene elukutseline eesti filmimees. Tartus Sergei Utotškini lendamisest tehtud filmivõtteid (1912) loetakse Eesti filmi alguseks ja tema «Karujaht Pärnumaal» (1914) kannab esimese Eesti mängufilmi auväärset tiitlit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles