Aruanne Toompere reisipalavikust

Rait Avestik
, teatrikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hendrik Toompere lavastuses «Üle piiri» mängivad Piret Krumm, Marta Laan, Jüri Tiidus, Harriet Toompere, Uku Uusberg, Merle Palmiste ja Kristo Viiding.
Hendrik Toompere lavastuses «Üle piiri» mängivad Piret Krumm, Marta Laan, Jüri Tiidus, Harriet Toompere, Uku Uusberg, Merle Palmiste ja Kristo Viiding. Foto: Mats

Lavastaja Hendrik Toompere on nii loomingulise pagasi poolest kui ka ealises mastaabis turvaliselt sealmaal, et sügavalt või poolsügavalt isikliku elu kunstivormi valamine ei mõju pelgalt sisutühja egotripina, mida postdramaatilise teatri sildi all laialdaselt kultiveeritakse, vaid tema «Onu Aaret» (2016) ja nüüdset «Üle piiri» võib võtta kui teatrilooliste säilikutena. 

«Säilik» teatrietenduse kohta kõlab muidugi eriti paradoksaalselt, kuid nimetatud teatritöödes on elulooraamatulikku hõngu. Aga ainult hõngu, sest kui oma elu või mõtteid kirjas jäädvustades on eesmärk maagia ja väljamõeldistega võimalikult suurt distantsi hoida, kirjutada sellest, mis oli, siis teatrilaval on Toompere maagiline realism omal kohal või lausa abiks.

Kui laias laastus võib öelda, et «Onu Aares» jooksis punase niidina läbi Toompere lapsena, siis uuslavastuses on täiskasvanud Toompere konkreetselt sees. Ehk nagu lavastaja ise on öelnud, on need lood elust enesest ja kõik väga isiklikud. Faktina on põnev, et Toomperet mängiski Hendrik Toompere juunior (kavalehel on ta küll Raul), kuid kahjuks või õnneks isa-poja semiootilised uperpallid erilisi tähendusmaastikke ei tekitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles