Kuidas orienteeruda Tallinn Music Weeki mahukas programmis?

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pearson Sound, Ühendkuningriigi uuendusliku tantsumuusika sünonüüm,  Balti Jaama Paviljonis, 31.03 kell 01.30.
Pearson Sound, Ühendkuningriigi uuendusliku tantsumuusika sünonüüm, Balti Jaama Paviljonis, 31.03 kell 01.30. Foto: TMW

Euroopa juhtivaid linnakultuurifestivale Tallinn Music Week on vallutanud pealinna. 250 artisti 33 riigist astub üles Tallinna klubides, kontserdi- ja teatrisaalides ning laieneb ka linnatänavatele. Esindatud on muusikastiilid põrandaalustest tulevikunimedest tabelitähtedeni, folgist elektroonikani, džässist metalʼini ning kavas on laiahaardeline klassikalise ja nüüdismuusika heliloojate ja interpreetide programm.

Üheksandat korda toimuva festivali programm on nii tihe, et töötaval muusikahuvilisel ei pruugi õnnestuda selles kohe orienteeruda, kui tal just isiklikku assistenti abiks pole.

«See ongi väljakutse,» ütleb peakorraldaja Helen Sildna. «Festivali kava on massiivne, sest meie peamine rõhuasetus on mitmekesisus ja valikute võimalus. Me oleme alati tahtnud, et esindatud oleksid kõik muusikažanrid, ja seetõttu on artistide hulk suur. Alguses tundub kogu programm ja selle ülesehitus hästi segane, aga kui võtta natuke aega ning süveneda, uurida ja lugeda uudiseid, saab see selgemaks.»

TMW kodulehel saab teha endale isikliku konto ning märkida ära endale meeldivad üritused. Ajakava võib sättida ka huvidest lähtudes – on selleks siis ainult muusika või muusika ja toidukultuur või hoopis üle linna toimuvad tasuta kontserdid või hoopis kõik kokku. Kes aga end mahukast programmist kuidagi läbi närida ei suuda, võib leida veebikeskkonnast alajaotuse Nordea 5*, kus on kirjas 25 protsenti kogu kava mahust. «See annab meie külastajale kätte võimalikult mitmekesise valiku huvitavatest sündmustest, oleme sinna püüdnud kokku koguda omanäolisemaid tipphetki,» ütleb Sildna.  

Nagu öeldud, kava on väga mahukas, ehmuda ei tasu, aega võtta aga küll.

Orienteeruda aitavad ka festivali toimumiskohtades leiduvad erilehed, mis annavad kätte suuna, kust edasi minna. Sildna ütleb, et festivalipassi omanikel on eriti lihtne. «Festivalipassid tagavad võimaluse kulgeda vabalt ürituselt üritusele, mu enda lemmikud festivalihetked on just nii tekkinud. Astud lähimasse klubisse, satud juhuslikule esinemisele ja saad toreda üllatuse osaliseks. Või liigud edasi, kui laval ei ole n-ö sinu teema. Vaba seiklemine ka töötab. Üksikkontserdi pilet annab samas järjekorras eelise – kui soovite just kindlat lemmikut vaatama minna. Igal juhul soovitame konkreetse artisti kontserdile minnes varuda pool tundi aega, mõned populaarsed kontserdid võivad olla üpris rahvastatud. Lava ette jõudmine eeldab varem kohal olemist.»

Londonis sellisest festivalist osa võtta oleks keeruline, sest ainuüksi liikumine ühest kontserdipaigast teise võtab tunde. «Tallinn on väga hea kompaktne linn, mis võimaldab, festivalikava näpus, ühest kohast teise jalutada. See võtab ära ka pinge, kui oled sattunud esinemisele, mis sind nii väga ei paelu, sest alati on lähedal mõni muu kontsert, kuhu saab edasi liikuda,» räägib Sildna.

Siin aitab hädast välja ka TMW tasuta äpp, mis näitab nutitelefoniomanikule lähima kontserdipaiga, kuhu edasi liikuda. Sildna ise postitab sotsiaalmeediasse igal hommikul eeloleva päeva parimaid hetki. Samuti on mõistlik jälgida, mis toimub kodulehe uudiste rubriigis, kus päevakohased tähtsamate ürituste postitused inimestele abiks peaksid olema.

«Lisaks Postimehe kodulehel olev teemapesa. Nii et orientiire jagub. Julgen lubada, et kui see kõik mõttega läbi töötada, hakkab pilt selginema. Ise olen tähele pannud, et aitab ka sõprade-tuttavate või mõnes söögikohas kõrvallauas istuvate võõrastega suhtlemine – nõuandeid ja soovitusi jagatakse lahkelt,» naerab Sildna.

Ta lisab, et see ongi tänapäeva dilemma: kogu info on näiliselt kättesaadav, samas on seda nii palju, et haldamine on keeruline. «Meil on palju võimalusi ja see on fantastiline, samas tekitab see segadust ja frustratsiooni, kuidas selles orienteeruda. Tegevuste kvaliteet ja sisu sõltuvad sellest, kuidas otsusele kriitiliselt otsa vaadata. Selleks et uutest muusikategijatest ja kultuurinähtustest teada saada, ei ole ehk palju need mõned minutid kord aastas kulutada, et festivali süveneda. Kogemus uute lemmikute leidmise näol on seda kindlasti väärt.»

Üldiselt kehtib TMW korraldajate põhimõte, et festival ei ole üles ehitatud peaesinejatele.

«Suured festivalid annavad reeglina läbi peaesineja-positsioonide külastajatele suuna kätte. Paljud, kes süveneda ei viitsi, astuvadki pealava ette ja piirduvad nendega. Samal ajal jääb palju uusi ja huvitavaid tegijaid väikestelt lavadelt nägemata. Meie oleme läinud seda teed, et kõik esinejad on võrdsed. Usaldame oma publikut. Me loodame, et meie külastaja on nutikas ja viitsib süveneda ja et igaüks leiab oma peaesineja üles.»

**

Tallinn Music Week
2. aprillini
Kogu festivali programm: www.tmw.ee

**

Helen Sildna kolm soovitust

Linnaruum ehk välialad ja kunstiprojektid

30. märtsil muutub Balti jaamast Telliskivi Loomelinnakusse viiv Reisijate tänav kihavaks festivalialaks ainulaadsete valgusinstallatsioonide, muusikaelamuste ning nii päevaseid kui ka öiseid kulgejaid kosutava tänavatoiduga. Toimub väike valgus- ja visuaalkunsti festival, mille idee pärineb Eesti Kunstiakadeemia tudengitelt. Teine uus festivali ala on Maakri tänava vanade garaažide juures, kus on nii lasteala kui kontserdipiirkond. Muuhulgas toimub seal laupäeval üks salakontsert, mille info avalikustatakse laupäeva hommikul TMW ja Uberi äpi kaudu. Kõikidele päevastele üritustele on lubatud kaasa võtta ka hästi käituvad lemmikloomad.

30 tunni reiv

Balti jaama tunnelis ja paviljonis on kohal üle Euroopa kogu techno ja tantsumuusika scene parimad tegijad.

Tasuta vestlusringid

Iga päev
Kell 17.00 festivali pop-up-restoranis Ungru Pärnu mnt 6
Kell 19.30 kohvikus Must Puudel Müürivahe 20

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles