Ingomar Vihmar lahkab mehe ja naise suhet

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingomar Vihmar
Ingomar Vihmar Foto: Urmas Luik

7. aprillil esietendub Endla teatris Ingomar Vihmari lavastus «Surmatants».

August Strindbergi 1900. aastal kirjutatud «Surmatants» on pingeline lugu hõbepulmadeks valmistuvast mehest ja naisest. Tegemist on maailmakuulsa rootsi näitekirjaniku kõige julmema abieludraamaga. Autor ise on mõista andnud, et kirjeldab oma õe Anna abielupõrgut, kuid ilmselt on suurim kaal kirjaniku enda kogemusel. Näidendi Kurt on tema alter ego

Lavastaja Ingomar Vihmar nendib, et selles äärmuseni kontsentreeritud loos lahatakse skalpelli täpsusega kahe inimese suhet, nende koosolemist ja teineteise vihkamist.

«Minu jaoks on oluline silmas pidada, et kõik need sõjad ja vastuolud, mis praegu maailmas on, lähtuvad tegelikult kahe inimese suhetest. Seda, mis toimub kahe inimese vahel, näeme ka väljaspool. Lavastus annab hea võimaluse vaadata ühe suhte kaudu, miks toimub meie ümber see, mis toimub, miks on nii palju mittemõistmist ja otsest viha. Miks me valime armastuse asemel hirmu? See teeb Strindbergi näidendi minu jaoks kaasaegseks,» selgitab Ingomar Vihmar, keda näeb Kleer Maibaum-Vihmari ja Priit Loogi kõrval «Surmatantsu» lavastuses ka laval.

Endla Küünis mängitava lavastuse kunstnikuks ja muusikaliseks kujundajaks on samuti Ingomar Vihmar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles