Märt-Matis Lill: «Elame ilmselt ühel viljakamal ja parimal ajal» (13)

Alvar Loog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Heliloojate Liidu esimees Märt-Matis Lill
Eesti Heliloojate Liidu esimees Märt-Matis Lill Foto: Tairo Lutter

Eesti Heliloojate Liidu esimees Märt-Matis Lill esitab Postimehe küsimuse peale kiire vastulause EKRE esimehe Mart Helme esitatud väitele, justkui oleks praeguse Eesti Vabariigi viimase veerandsajandi kultuurisaavutused esimese omariiklusperioodiga võrreldes tagasihoidlikud.

«See et Arvo Pärt, Veljo Tormis ja Erkki-Sven Tüür on maailma kontserdilavadel regulaarselt esitatud ja et sealjuures on Pärt juba mitu aastat järjest maailma enim esitatud elav helilooja, peaks ju olema täiesti üldtuntud fakt, mis tegelikult näitab Helme väitele täiesti vastupidist – ülaltoodud heliloojate kunstiline tase ja poeetiline üldistusvõime on sedavõrd suur, et see kõnetab ja liigutab lisaks kodumaistele kuulajatele ka paljude teiste maade muusikahuvilisi. Sedasama saab öelda ka meie noorema põlve heliloojate kohta – näiteks Helena Tulve, Tõnu Kõrvits ja Jüri Reinvere on oma ülimalt isikupärase helikeele ja muusikalise mõttemaailmaga suutnud köita väga paljusid nii meil kui ka mujal.»

«Heliloomingu poolelt võiks küll väita, et elame ilmselt ühel viljakamal ja parimal ajal, kus võib leida äärmiselt kõrgel tasemel nii rahvusliku helikeele otsijaid ja viljelejaid kui ka täiesti piirideülest mõtlemist, kusjuures need kaks on tihtipeale väga tihedas sümbioosis omavahel. Seda muide ka meie viimase aja ühe olulisema rahvusliku stiili eestkõneleja Veljo Tormise muusikas. Aga ka näiteks Tõnu Kõrvitsa loomingus.»

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles