Jüri Reinverelt orkestriteos Ingmar Bergmani sünniaastapäevaks

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Reinvere
Jüri Reinvere Foto: Kalev Saar

Jüri Reinvere kirjutab Göteborgi sümfoonikute tellimusel Ingmar Bergmani 100. sünniaastapäevaks laiaulatusliku orkestriteose. Bergmani sünniaastapäeva pidustused korraldatakse koostöös Göteborgi Rahvusvahelise Filmifestivaliga ning need leiavad aset järgmise aasta veebruaris.

Rootsi filmi- ja teatrilavastajat Ingmar Bergmani sidus muusikaga eluaegne kirg ja sügav huvi, millele Reinvere ka perekonna lähedase sõbrana kaasa elas. Reinvere ja Bergman rääkisid omavahel muusikast palju.

Göteborgi sümfoonikute kunstiline juht Marco Feklistoff: «Göteborgi sümfoonikud on koostööst Jüri Reinverega väga põnevil. Reinvere on end oma kahe ooperiga näidanud kui virtuoosne orkestrihelilooja. Ta on Bergmani loomingu sügav tundja, olles olnud pikka aega nii Bergmani kui ka tema elukaaslase Käbi Laretei lähedane sõber.»

Göteborgi sümfoonikud on üks maailma esiorkestritest, kellel on Eestiga ka varasemad sidemed: orkestri töötas esiridadesse Neeme Järvi oma pikal peadirigendiperioodil 1980ndatel ja 1990ndatel aastatel. Sümfoonikud on oma kavade osas väga ambitsioonikad, näiteks on nende 2018. aasta residendiks pianist Hélène Grimaud. 

Helilooja Jüri Reinvere on Eesti riikliku kultuuripreemia 2015 laureaat, aktiivne kultuurifilosoofias ja kirjanduses, pälvinud 2017. aastal Enn Soosaare nimelise esseistikapreemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles