Kriitikud hindasid Juhan Ulfsaki tööd

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Ulfsak
Juhan Ulfsak Foto: Mihkel Maripuu

Hea Teatri Auhinna laureaat on näitleja ja lavastaja Juhan Ulfsak.

Eesti Teatriuurijate ja -kriitikute Ühenduse Hea Teatri Auhinna seekordne laureaat on näitleja ja lavastaja Juhan Ulfsak. Auhind anti üle 8. aprillil teater NO99 uuslavastuse «Unistajad» esietenduse peol. Auhinnaks on alati olnud üks eesti kunstniku teos, sel aastal kingiti laureaadile kunstnik Alice Kase joonistus.

ETUKÜ auhind läheb Ulfsakile kui mitmekülgsele näitlejale, otsingulisele lavastajale, inspireerivale õppejõule ja rahvusvaheliselt tuntud eestlasele.

«Mulle tundub, et Juhan Ulfsak tahab viia vaatajad ebamugavatesse tsoonidesse, luua ootamatuid vastandumisi. Ulfsaki loodud maailmad ei ole klanitud, neis on mingi huligaanitsemise soov. Samas on tema käekiri elegantne. Ta loob robustselt elegantseid maailmu, kus uurib inimeksistentsi mitmekihilisust. Tema loodud multimeediumlikud lavaolekud ärgitavad kaasa mõtlema. Rahutult.» – nii kirjutas Juhan Ulfsaki kohta Madli Pesti Teater.Muusika.Kinos aprillis 2016. Kuigi Pesti kirjutatud artikli fookus on Ulfsakil kui lavastajal, sobib see kirjeldama ka teda kui näitlejat

Juhan Ulfsak on Von Krahli Teatri näitleja ja lavastaja, aga mänginud ja lavastanud ka näiteks teatris NO99, osalenud näitlejana mitmes rahvusvahelises projektis ning Eesti filmides, lavastanud Eesti Draamateatris. Ta õpetab Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemias.

Hea Teatri Auhinda (HTA) on Eesti Teatrikriitikute Ühendus välja andnud 2002. aastast, 2012. aastast jätkab traditsiooni Eesti Teatriuurijate ja -kriitikute Ühendus. Auhind antakse loominguliste saavutuste eest, mida ühendus peab tähelepanuväärseks eesti teatripildis, vastavas loominguvaldkonnas või konkreetses loomeloos. HTA ei märgista ilmtingimata viimase hooaja tipplavastust või -rolli, vaid tunnustab teatritegijat või -kollektiivi, kelle loomingulised põhimõtted ja saavutused kõnelevad tõsisest suhtumisest teatrikunsti pikema aja vältel.

Varasemad HTA laureaadid on Guido Kangur (2002), Andres Noormets (2003), Aleksander Eelmaa (2004), Marika Vaarik (2005), Aare Toikka (2006), Võru Teatriateljee (2007), Priit Raud (2008), Katariina Lauk (2009), Raimo Pass (2010), Piret Rauk (2011), Anne Türnpu (2012), Ingomar Vihmar (2013), Lauri Lagle (2014), Ardo Ran Varres (2015).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles