ETV alustab EV100 tähistamist erakordse saatepäevaga

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ETV EV100 erakordse saatepäeva juhid
ETV EV100 erakordse saatepäeva juhid Foto: Kairit Leibold/ERR

16. aprillil jõuab ETV ekraanile erakordselt pikk ja uhke otsesaateid täis päev, millega avatakse Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva pidustuste hooaeg.

Peomeeleolu algab ETV otse-eetris juba kell 11.00 hommikul, mil 3000 inimest on valmis startima keset Eestit paiknevale omaaegsele kubermangu piirile ja sellega seotud matkaradadele Kastnast Rannapungerjani. Koos nendega seikleb kergematel radadel Margus Saar. Samal ajal läbivad raskemat, ekstreemsportlastele mõeldud ajaloolist piiri, kus tuleb ujuda, jalgrattaga sõita ja ronida, ETV parimad matkasaatejuhid – «Ehh, Uhhuuduuri» rännumehed Priit ja Mart Kuusk koos meeskonnaga. «Me teadlikult ei läinud enne rada läbima, sest meie kauged reisid teeb ka põnevaks teadmine, et kõigega peab kohapeal hakkama saama,» ütleb Priit Kuusk.

ETV teeb otsesaate ja -lülitustega terve päeva matkal kaasas. Stuudiost vahendavad seda Anu Välba ja Karmel Killandi. nad heidavad valgust saatepäeva ideele. «Sellist otseülekannet, kus kaamerate ja mikrofonidega minnakse 400-kilomeetrisele matkale keset Eestit terveks päevaks, pole nii pikalt enne tehtud. Aga ainult nii saame teada, kus asus see Eestimaa ja Liivimaa vaheline kubermangu piir, mille kaotamine 100 aastat tagasi andis meile Eestimaa praeguse kuju,» ütleb Karmel Killandi. Anu Välba lisab juurde: «Kõige olulisem on, et sellel päeval teevad telesaadet koos meiega paljud Eesti inimesed, kes saadavad matkarajalt otsestuudiosse telefonidega tehtud videolugusid oma rännakust. Loodame, et mobiililevi on hea ja ilm ei vea ka alt!»

Kokku on erinevaid matkamarsruute 18. Üks nendest, mis jõuab otsapidi Kurgjale, on nn. Sakala tee, mida mööda Carl Robert Jakobson Viljandis oma ajalehte toimetamas käis. Selle 12 km pikkuse raja läbib koos matkajatega ka vabariigi president Kersti Kaljulaid.

Tervitus XII noorte laulu- ja tantsupeolt «Mina jään!»

Carl Robert Jakobsoni majamuuseumis Kurgjal rõõmustab nii matkajaid kui televaatajaid ka XII noorte laulu- ja tantsupidu «Mina jään». Kõlab tervituskontsert koos solistide Ivo Linna, Lenna Kuurmaa ja Ott Leplandiga. Samuti süütavad peolised seal südametule, mis võiks veel samal õhtul süttida kõigis paigus üle Eesti. Sellest kõigest saavad vaatajad osa Marko Reikopi vahendusel. Ülekande režissöör on Eva Katariina Taimre.

Kuna tegu on kõigi eestimaalaste pidupäevaga, siis nende jaoks, kes matkale minna ei saa, pakub ETV vaheldusrikast telesaadet läbi kogu päeva kuni kella 21-ni. Lisaks muljetele matkalt tutvustatakse saatepäeva õhtuses osas alanud EV100 juubeliperioodi olulisi sündmusi, millest järgmise kolme aasta jooksul kindlasti osa tasub saada.

Peomeeleolu loovad armastatud inimesed – Anne Veski, Karl-Erik Taukar, Kihnu Virve, Marko Matvere, Jaanus Rohumaa jpt. Kõlab hea muusika, saab nalja ja mõni ootamatu külaline astub ka kindlasti läbi.

«Eesti mäng»

Rahvamatka vahepeal tähistatakse teleekraanil EV100 eriliste, just selleks päevaks loodud «Eesti mängudega». Kolmes mängus osalevad põnevad külalised, et rääkida Eesti lugu väga erinevaist vaatenurkadest. Esimeses võistlevad perekond Tarandi erinevate põlvkondade liikmed – Andres, Indrek ja Konrad. Teises on vastamisi Ameerikast, Türgist ja Jaapanist siia elama tulnud ning  eesti keele ära õppinud mängijad. Kolmandas aga katsuvad jõudu mandri- ja saarerahvas ehk Margus Tabor, Kristel Aaslaid ja Marina Kaljurand. Saatejuht on Gaute Kivistik.

EV100 Pidu algab kava 16.aprillil

  • 11.00 – 12.00 EV100 Pidu algab
  • 12.00 – 12.30 «Eesti mäng» perekond Tarandid. Mängivad ühe pere erinevad põlvkonnad Andres, Indrek ja Konrad.
  • 13.00 – 13.30 EV100 Pidu algab
  • 15.00 – 15.30 «Eesti mäng» Ameerikast, Jaapanist ja Türgist Eestisse elama tulnud välismaalased
  • 16.00 – 17.00 EV100 Pidu algab
  • 17.00 – 17.30 «Eesti mäng» saarlased versus mandrirahvas, Margus Tabor, Kristel Aaslaid ja Marina Kaljurand
  • 17.30 – 18.30 EV100 Pidu algab – tervituskontsert XII noorte laulu- ja tantsupeolt «Mina jään!» 
  • 18.40 – 19.00 Piduliste muljed Kurgja laulu- ja tantsupeolt
  • 19.00 – 19.30 «Eesti mäng» finaal
  • 19.30 – 21.00 EV100 Pidu algab

 Suurel pidupäeval saavad kaasa lüüa ka kõik televaatajad. Selleks tuleb laadida oma fotod teemal «Mina ja minu Eesti» lehele minupilt.err.ee/ev100 ning ETV näitab seda loomingut uhke saatepäeva jooksul televiisoris. Samuti leitakse pildid üles sotsiaalmeediast, kui fotode kirjeldamisel on kasutatud tunnust #ev100pidualgab. Võimalusel tasub pildi juurde kirjutada, missugusest vahvast Eestimaa paigast see on saadetud.

Eesti Vabariik 100 projekti korraldab Riigikantselei, suure saatepäeva kannab üle Eesti Televisioon. Saatepäeva režissöör on René Vilbre. Juubeliga seotud lugusid on võimalik vaadata ERR.ee EV100 erilehel ev100.err.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles