Koomiks kujutab koonduslaagri argielu läbi Miki-Hiire silmade

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Miki-Hiir Gursi laagris».
«Miki-Hiir Gursi laagris». Foto: Promopilt

Pariisis Mémorial de la Shoah muuseumis on avatud näitus «Shoah et bande dessinée», kus saab näha hoolikalt valitud koomikseid, mis kajastavad holokausti. Teiste seas on esil ka «Mickey au camp de Gurs» («Miki-Hiir Gursi laagris»), kirjutab Helsingi Sanomat. 

Tegemist on aastaid varjatud saladusega, sest koomiks jäi omal ajal avaldamata ja selle autoril Horst Rosenthalil ei olnud Miki tegelaskuju kasutamiseks ka Disney luba.

Nimetatud koomiks kuulub muuseumi kollektsiooni. Rosenthal joonistas selle Gursi koonduslaagris 1942. aastal, kus ta samal aastal suri. Viieteistkümnel vesivärvidega joonistatud leheküljel näidatakse koonduslaagri argielu läbi Miki-Hiire silmade ja vaatamata sellele, kes on peategelane, on tegemist reaalsete sündmuste kajastamisega. Tegemist on ühtlasi varasema näitega, kus koomiksis natside massihävitamist näidatakse.

Pärast sõda leidis holokaust koomiksites ära märkimist harva, kuid need on näitusele kokku kogutud kuraator Didier Paramoniksi eestvedamisel. 

Näitus «Shoah et bande dessinée» Mémorial de la Shoah muuseumis jääb avatuks 31. oktoobrini. Näitusele on vaba sissepääs. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles