Taas võimalik nautida ja omandada maailmakuulsa Juhan Kuusi loomingut

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto näituselt "Juhan Kuus. Must ja valge Lõuna-Aafrikas"
Foto näituselt "Juhan Kuus. Must ja valge Lõuna-Aafrikas" Foto: Juhan Kuus / Sipa Press, 1988

Juhan Kuusi Fond kolis oma pop-up-galerii Delta Plaza büroohoone 10. korrusele, kus on mai lõpuni avatud rahvusvaheliselt tunnustatud Eesti soost fotograafi Juhan Kuusi fotonäitus «Must ja valge Lõuna-Aafrikas». Tasuta näitusele on oodatud kõik kunstihuvilised.

Need, kel jäi käimata tänavu jaanuarini Admason-Ericu muuseumis olnud suurel näitusel, saavad nüüd Kuusi erakordselt tundlikke, täpseid ja kohati ka brutaalseid fotosid nautida. Tõsi küll, Delta Plazas on eksponeeritud hinnanguliselt kolmveerand nendest töödest, mida võis näha Adamson-Ericu muuseumi näitusel.

Näituse käigus paneb Juhan Kuusi Fond esmakordselt müüki ka valiku Juhan Kuusi töödest. Müügitulu läheb Juhan Kuusi Fondi tegevuste toetuseks.

Juhan Kuus «Must ja valge Lõuna-Aafrikas»

Must ja valge tähendas Lõuna-Aafrikas elanud ja töötanud Juhan Kuusile palju enam kui monokroomne filmirull, millele küll autor suure osa oma töödest pildistas. Musta ja valge kontrast oli igapäevane reaalsus apartheidirežiimiga riigis, mis raamistas inimeste elu peaaegu kõiges. Valge vähemuse kehtestatud rassi- ja nahavärvipõhine segregatsioonipoliitika ning selle ebaõigluse vastu ülestõusjate ja politsei vahelise vastasseisu põhjustatud vägivald pakkus Juhanile ühelt poolt küll palju materjali, kuid põhjustas ka sügavaid traumasid.

Näitus ei keskendu aga sugugi vaid must-valgele konfliktifotograafiale. Esil on ka Juhani tundlikum ja kunstilisem pool, kus autor avab end pigem vikerkaarerahva (tuntud apartheidežiimi vastase preestri Desmond Tutu antud nimetus lõuna-aafriklastele) keskel välitööd tegeva visuaalantropoloogina.

«Meil on hea meel, et hetkel vaba üüripind on saanud ajutiseks koduks Juhan Kuusi Fondile ehk väärikale kunstile. Näitus on suurepärane võimalus pakkuda meie maja ettevõtete sadadele töötajatele ja külalistele lisaväärtust maailmatasemel kunstielamuse näol, mis on tulnud neile sõna otseses mõttes koju kätte,» ütles Delta Plaza büroohoone omanikfirma E.L.L. Kinnisvara müügi- ja kliendisuhete juht Andrei Kokk.

«Pop-up-näitusega soovime tänada külalislahkuse eest E.L.L. Kinnisvara, kes on võimaldanud majutada fondi koos töödega perioodil, mil fond päris oma ruume veel otsib. Pop-up-galerii teine eesmärk on tutvustada Juhan Kuusi Fondi ja loodava Dokumentaalfoto Keskuse tulevikuplaane ning kohtuda koostöö eesmärgil huvilistega, kellega koos arutada Eesti dokumentaalfoto tulevikku ja võimalusi. Samuti leida endale toetajaid ja metseene, kes aitaksid fondi tegevustele hoogu juurde anda,» ütles näituse kuraator Kristel Laur.

Eesti juurtega, Lõuna-Aafrikas sündinud ja töötanud silmapaistev ning rahvusvaheliselt kõrgelt tunnustatud fotograaf Juhan Kuus (1953–2015) oli 45 aasta pikkuse karjääri vältel üks Lõuna-Aafrika mõjukamaid ja radikaalsemaid fotograafe, kelle fotod leidsid tee maailma juhtivatesse pressiväljaannetesse nagu The Times, The Independent, The New York Times, Paris Match, The Los Angeles Times, Der Spiegel ning rahvusvahelistele näitustele ja fotofestivalidele. Ainsa eesti päritolu fotograafina on teda lausa kahel korral pärjatud maailma pressifoto prestiižseima tunnustusega, World Press Photo auhinnaga aastatel 1978. ja 1992.

Peale Juhan Kuusi surma asutatud MTÜ Juhan Kuusi Fondi eesmärk on luua võimalusi Juhan Kuusi elu ja töö uurimiseks, tutvustamiseks ning loomingu säilitamiseks. Samuti toetada dokumentaalfotograafia esindatust ja arengut Eestis erinevate tegevuste abil. Fond on avatud koostööks ja ootab huvilisi, kellega koos dokumentaalfoto rolli mõtestada ning seda täita.

Juhan Kuusi Dokumentaalfoto Keskus on fondi ambitsioonikas ettevõtmine, mille missiooniks on kokku tuua fotograafid ja -huvilised, kes dokumentaalfoto vahendusel jutustavad või soovivad kogeda lugusid, mis rikastavad, kaasavad ning muudavad elusid.

Dokumentaalfoto Keskuse põhitegevuste hulka kuuluvad kindlasti nii näitused kui ka mitmekesine haridusprogramm.

Näitus on avatud:

  • 19.04–31.05.2017 E–K 12–18
  • Delta Plaza 10. korrusel (Pärnu mnt 141)
  • Näitus on tasuta.
  • Parkimine külaliste parklas: maja ees ja küljel ning külaliste parkimismajas, registreerimisel 2h tasuta
  • Lisainfo www.ikkun.ee ja www.juhankuus.org
  • Palume grupikülastuse kuraatoriga ning külastuse väljaspool lahtiolekuaega eelnevalt kokku leppida: kristel@ikkun.ee, tel 522 2422
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles