Värske Cervantese preemia laureaat nüüd eesti keeles

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eduardo Mendozale ulmekomöödia «Gurbilt teateid ei ole»
Eduardo Mendozale ulmekomöödia «Gurbilt teateid ei ole» Foto: Raamat

Hispaaniakeelse kirjanduse Nobeliks kutsutud Cervantese auhind antakse tänavu 23. aprillil üle Eduardo Mendozale, kelle logiraamatu formaadis ulmekomöödia «Gurbilt teateid ei ole» ilmub neil päevil Toledo kirjastuse väljaandes ka eesti keeles.

23. aprillil rahvusvaheliselt tähistatav raamatu ja roosi päev on ühtlasi Cervantese surma-aastapäev ning just sel päeval antakse Hispaanias igal aastal üle Cervantese kirjanduspreemia – üks mõjukamaid tunnustusi, mis hispaania keeles kirjutavale autorile osaks võib saada. Tänavune laureaat on jõuliselt humoorika ja rahvalähedase stiili poolest tuntud Kataloonia hispaanlane Eduardo Mendoza (1943), kes kinnitab, et huumor on osa tema DNAst.

Mendoza esimesed romaanid «Tõde Savolta juhtumi kohta» ja «Imede linn» on arvatud Hispaania üleminekuaja olulisimate teoste hulka. Kõige laiema publiku poolehoiu on tema loomingust võitnud aga lühiromaan «Gurbilt teateid ei ole», mis Maarja Paesalu tõlkes Mendoza esimese eestindusena lähipäevil välja tuleb. Samuti on populaarne romaaniseeria peast põrunud detektiivist, kes eriti keeruliste juhtumite lahendamiseks hullumajast välja lastakse.

Sageli on Mendoza romaanide üheks peategelaseks tema kodulinn Barcelona, mida ta portreteerib ajaloo eri hetkedel. Nii on Barcelona olulisel kohal ka romaanis «Gurbilt teateid ei ole», mille tegevustik areneb 1992. aasta olümpiamängude eel. Raamat räägib tulnukast, kes on kaotanud sõbra ja otsib teda taga Barcelona tänavatel, kraavides, kõrtsides ja vanglates, tehes surmtõsiselt pööraselt koomilisi tähelepanekuid inimühiskonna toimimise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles