JAFF: üheksa soovitust Jaapani animatsioonifestivalilt

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
11. Jaapani animatsiooni- ja elustiilifestival
11. Jaapani animatsiooni- ja elustiilifestival Foto: JAFF

Tänavu toob JAFF Jaapani anime ja popkultuuri fännideni juba 11. korda. Tänavune jälle suurem kui varasemad, filmid linastuvad Tallinna, Tartu, Pärnu ja seekord ka Narva kinodes.

Üsna kopsakast ja kirevast programmist leiavad paadunud fännid pärlid kindlasti üles. Meie kõigi teiste jaoks, kes ütlevad sõpradele kohtudes «Tere!» ja mitte «Konnichi wa!», olgu allpool mõni soovitus.

«Punane kilpkonn» (2016)

Festivali üheks suurejoonelisemaks filmiks on ehk Prantsuse multifilmikunstnike ja legendaarse Jaapani animatsioonistuudio Ghibli koostööna valminud «Punane kilpkonn», mis on nomineeritud nii Oscarile kui ka Cesarile. Asustamata saarele vangi jäänud merehädaline pühendab kogu oma jõu maatükilt põgenemisele, kuid iga katse lõpeb õnnetu saare kaldal. Just siis, kui peategelane on kaotanud igasuguse lootuse, ilmub välja hiiglaslik punane kilpkonn, kes muudab meremehe elu. Väärib tähelepanu, et selles täispikas filmis puudub täielikult dialoog, kuid sündmustik on mõistetav ka selleta.

«Terra Formars» (2016)

Jaapani üks põnevamaid režissööre Takashi Miike pakub vaatamiseks oma värskeimat filmi, mis valminud Yu Sasuga ja Kenichi Tashibana samanimelise manga järgi. Inimesed on lõpuks nõuks võtnud Marsile kolida ja juba varem on sinna saadetud erinevaid eluvorme. Kui siis terraformeerimise projekt lõpuks käiku läheb, selgub, et hiiglakasvu koletistel seal oma asjast oma ettekujutus. Põnevik pakub mõtteainet ökoloogilistel ja eetilistel teemadel.

«Dragon Ball Z: Ülestõusmine F» (2015)

Pöörake sellele tähelepanu, kui teid huvitab, kuidas mõjub klassikalise budistliku kirjanduse ning kaasaegse jaapani popkultuuri sulam. See on valminud Akira Toriyama legendaarse manga «Draakoni pärl» ainetel, mida peetakse üheks kõige populaarseimaks Jaapani sedasorti teoseks. Filmi süžee omakorda põhineb omakorda klassikalisel hiina budistlikul romaanil «Teekond Läände». «Dragon Ball Z: Ülestõusmine F» tunnustas Jaapani filmiakadeemia mullu kui aasta parimat animafilmi.

«Hing anumas»

Kinodes jookseb parajasti Ameerika uusversioon Majuro Oshii klassikalisest ulmeanimest «Kōkaku Kidōtai» ehk «Ghost in the Shell» ehk «Hing anumas». Suurepärane võimalus nüüd suurel ekraanil üle vaadata nii Oshii «Hing anumas: 2.0 Redux» (uusversioon autori 1995. aasta filmist) ning selle järg «Hing anumas: süütus». Need filmid, samuti Yashuhiro Yoshihura «Eve'i aeg» linastuvad JAFFi küborgiteemalises eriprogrammis.

Kulinaarne kino

Teine JAFFi eriprogramm on pühendatud jaapani kokakunstile. Festivali lõpetab dokumentaalfilm «Tsukiji imedemaa» (2016), mis räägib maailma suurimast kalaturust Tokyos. Sõna saavad Jaapani parimad kokad, kaamera ette astub ka Jiro Ono, Michelini tähti pälvinud sushi-restorani omanik ja dokumentaalfilmi «Jiro unistus sushist» peatäht. Lisaks linastuvad dramaatilise alatooni, kuid hõrgu maitsega filmid «Hana misosupp» ja «Ema, mis söögiks on».

Ajalooline kurioosum

«Imelise koostöö» rubriigis linastub Vene-Jaapani koostööfilm «Esimene rühm» (2009), mille režissöörid on Yoshiharu Ashino ja Aljoša Klimov. Film räägib pioneeridest-lapssõduritest, kes võitlevad 1942. aastal natside ja Liivi ordu rüütlite vaimudega. Kummaline ja tähelepanuväärne teos.

«Surmavihikud»

Jaapanis ülipopulaarsel mangal põhinev filmiseeria on jõudnud juba kolmanda osani. Õige pea teeb sellest oma versiooni ka Hollywood. Nüüd on fännidel hea võimalus kõik kolm filmi korraga ära vaadata.

Küberlauljatar

Kes on tuttav William Gibsoni ulmeromaaniga «Idoru», sellele ei tule IA kontseptsioon üllatusena. Tegemist on virtuaalse lauljatariga, mis on loodud VOCALOIDi nimelises tarkvaralises süntesaatoris. Jaapanis on tema lauldud poplood jõudnud edetabelite tippu, ta on kommenteerinud isegi Super GT võidusõidusarja võistlusi. Kontsertidel esitab IAt kas animatsioon või nn Pepperi efekti abil loodud kujutis. Lubaduse järgi avab tema kontsert järgmise aasta Jaapani animatsiooni- ja elustiilifestivali, aga tänavu võib vaadata tema kontsertfilmi «IA. Party a go go».

Rao Heidmetsa retrospektiiv

Ei juhtu just liiga sageli, et suurepärast Eesti animatsiooni Eestis suurel ekraanil näha saab. Tänavu on JAFFI-l suurepärane võimalus värskendada oma elamusi Rao Heidmetsa loomingust. Esitamisele tuleb kaheksa filmi alates «Papa Carlo teatrist« (1988) kuni värskeima linateoseni «Elu enne elu» (2016).

Peale siin väljatoodu on festivalil plaanis veel kümneid linastusi ja muudki teemakohast tegevust. Kõige pakutavaga saab lähemalt tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles