Mis paelub Eesti muusika juures Ameerika plaadifirmat?

Alvar Loog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plaadifirma Minty Fresh tegevjuht Anthony Musiala.
Plaadifirma Minty Fresh tegevjuht Anthony Musiala. Foto: Erakogu.

Chicagos baseeruv Minty Fresh on 1993. aastal Jim Powersi ja Anthony Musiala loodud USA mainekas indie-muusika plaadifirma. Üks kuulsamaid bände, kelle rahvusvahelisele karjäärile on Minty Fresh aluse pannud, on Rootsi ansambel The Cardigans. Minty Freshi portfooliosse kuuluvad veel sellised ansamblid nagu Fugu Prantsusmaalt, Lisa Alma Taanist, Komeda Rootsist, Dan San Belgiast, Desperate Journalist Ühendkuningriigist, Bloods Band Austraaliast, Veruca Salt, Ivy ning The Orange Peel USAst jne.

Minty Freshi omanik on Jim Powers, kes töötades Saksa meediakonglomeraadis BMG International talentide otsijana New Yorgis ja Londonis, sõlmis lepinguid terve rea oluliste artistidega, näiteks ansambliga Cowboy Junkies. Anthony Musiala oli toona Powersi assistent. Jim Powers ja Anthony Musiala leidsid 90ndate alguses, et nende muusikamaitse ei kattu suurte muusikatööstuse firmade omaga, ning nii küpseski idee teha oma plaadifirma Minty Fresh.

Postimehe küsimustele vastab Minty Freshi tegevjuht Anthony Musiala.

Milline on Minty Freshi profiil plaadifirmana?

Minty Fresh on algusest peale seadnud eesmärgiks vahendada muusikat, millel pole piire, mis meie arvates tundub huvitav ja perspektiivikas. Oleme seadnud enda jaoks küllaltki kõrge kvaliteedilati ja teeme panuse sellele, et meie plaadifirma alt väljatulev muusika võiks paeluda bändi kodupublikust laiemat auditooriumi.

Miks otsustasite oma plaadifirma alt anda välja Tartu Popi ja Roki Instituudi muusikat?

Meie panustamine TPRIile on ennast õigustanud – TPRI muusika on USAs saanud sooja vastuvõtu osaliseks ja leidnud oma kuulajaskonna. Üks põhjus on kindlasti see, et TPRI on isikupärase käekirjaga bänd, mis jääb meelde ja eristub. Meile meeldib nii nende muusika kui ka see muusikaline kooslus.

Anthony Musiala ja Tartu Popi ja Roki Instituut.
Anthony Musiala ja Tartu Popi ja Roki Instituut. Foto: Erakogu.

Kuidas kõlab eesti keel ameerika kuulajale?

Eesti keel kõlab ameeriklase kõrvale üsna eksootiliselt ja võõrapäraselt, kuid selles on tegelikult oma võlu. Ütleme nii, et hea muusika räägib ikkagi ise enda eest. Lõpuks on lugu see, mis loeb. Kui sul pole väga head lugu, siis pole sul tegelikult midagi.

Kuidas hindate TPRI neljandat albumit «Sfääride muusika»?

TPRI viimane meie plaadifirma alt välja tulnud album «Sfääride muusika» on võrdluses eelmistega meeleolult mõnevõrra tumedam ja komplitseeritum. TPRI muusika mõjub vahetult – mind ennast kõnetab väga lugu «Marseille». Meie arvates on see väga hea plaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles