Kultuuri lühiuudised 1

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Danske džässiauhinna võitis Mart Soo

Tänavuse Danske džässiauhinna võitis kitarrist Mart Soo. Noore džässitalendi tiitli sai bassist Janno Trump, džässiedendajaks valiti fotograaf Rene Jakobson ja aasta džässansambliks sai Peedu Kass Momentum. Džässiauhindadele esitati üle 50 inimese, peale professionaalse žürii andis EPLi lehel oma hääle ka publik. Auhindu annab välja Jazzkaar koostöös Danske Banki ja Eesti Jazzliiduga.

Danske džässiauhinna laureaat Mart Soo on Eesti helilooja, kitarrist, pedagoog ning Eesti džässi uue mõttetasandi toonud ansamblite Weekend Guitar Trio ja Tunnetusüksus liige. Juba 11 aastat korraldab Soo koos Taavi Kerikmäega improvisatsioonilise muusika kontsertide sarja «ImproTest», kus esinevad vaba improvisatsiooni viljelevad muusikud nii Eestist kui ka välisriikidest.

Jazzkaare kunstilise juhi Anne Ermi sõnul on Mart Soo üks Eesti džässi tugisambaid. «Mart Soo on erudeeritud muusik ja helilooja, kes valdab džässistiile svingist vaba improvisatsioonini ja kes mängib paljudes koosseisudes eesti ja välismaa muusikutega,» ütles Erm.

Danske džässiauhinna eesmärk on laiemalt tunnustada Eesti aktiivsemaid, professionaalsemaid ja loomingulisemaid džässmuusikuid nende kolme viimase aasta saavutuste eest. Auhinnafond on 3500 eurot, skulptor Tiiu Kirsipuu taies ning artisti kontserdi salvestus ETV poolt.

Džässiauhinna on varem pälvinud Jaak Sooäär (2007), Tanel Ruben (2008), Siim Aimla (2009), Raivo Tafenau (2010), Kristjan Randalu (2011), Villu Veski (2012), Taavo Remmel (2013), Meelis Vind (2014), Kadri Voorand (2015) ja Maria Faust (2016).

Klassikatähed soleerivad ERSO ees

Homme soleerivad ERSO ees kolm telekonkursi «Klassikatähed» võitjat: tšellist Marcel Johannes Kits, viiuldaja Katariina Maria Kits ja pianist Sten Heinoja. Elleri, Brahmsi ja Beethoveni loomingut ühendava kava on koostanud ERSO peakülalisdirigent Olari Elts.

«Kolmikkontsert on Beethoveni loomingu Tuhkatriinu – helilooja üks unikaalsemaid, samas üks kõige karmimalt põlatud ja kriitikute poolt materdatud teoseid, alates esiettekandest kuni 20. sajandini. Alles viimastel aastakümnetel on see monumentaalne teos saanud väärilisi ettekandeid ja pälvinud ka väärilist vastukaja,» kommenteeris programmi valikut Olari Elts.

Põhikontserdil, mis algab kell 19, tuleb peale Elleri meeleolukate orkestriminiatuuride ja Beethoveni kolmikkontserdi ettekandele Brahmsi kolmas sümfoonia, mis on Eltsi sõnul helilooja kõige autobiograafilisem ja melanhoolsem.

Sümfooniakontserdi (kell 19) ja sellele eelneva kammerkontserdi (kell 18) ühendab tervikuks Eesti muusikaklassik Heino Eller, kelle sünnist möödus 7. märtsil 130 aastat. Kolme klassikatähe esituses kõlab eelkontserdil Elleri kammermuusika.

Artises linastub Rao Heidmetsa filmide retrospektiiv

Jaapani animafilmide festivali raames jõuab 27. aprillil Artise ekraanile valik Rao Heidmetsa filmidest. Heidmets on lavastanud üle kahekümne animafilmi ja kaks mängufilmi, retrospektiivil saab näha neist kaheksat.

JAFFi raames näitame kaheksat lühifilmi: «Papa Carlo teater» (1998), «Noblesse oblige» (1989), «Elutuba» (1994), «Instinkt» (2003), «Pärlimees» (2006), «Kaasasündinud kohustused» (2008), «Prohveti sünd» (2011), «Elu enne elu» (2016).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles