Pimedatele pakutakse tantsupeoelamust

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsupeomuuseum
Tantsupeomuuseum Foto: Tantsupeomuuseum

Sel laupäeval avatakse Tantsupeomuuseumis (Tallinnas Rotermanni 5) projekt «MINA NÄEN – Teeme võimatu võimalikuks!», mis annab võimaluse saada vaegnägijatel ja pimedatel «pealtvaatajatena» osa tantsupeost.

Et tantsuväljakul toimuvast mittenägijatele visuaalset pilti luua, valmistatakse paisupaberile trükitud tantsude joonised, mis kompimise teel muutuvad sõrmede all tunnetatavaks/«nähtavaks». Sellel tantsupeol on kavas kokku 27 tantsunumbrit. Taktiilses teatmikus on iga tantsu kohta üks põhijoonis või muster, mida tantsijad tantsuplatsil teevad. Samuti on punktkirjas lisatud tantsupeo idee lühitutvustus, peo logo, tantsu ja muusika autorid, lavastajad ning rühmaliik.

Lisaks tantsujoonistele toetab visuaalse pildi loomist/tajumist tantsupeo kirjeldustõlge, mis on tegevuste ja liikumiste kirjeldamine kõne abil. Kirjeldustõlke tegija annab sõnadega edasi tantsuplatsil toimuvat, annab teada, kes ja kuidas väljakule tuleb, kas on mingeid rekvisiite ning mida nendega tehakse, lõpuks kirjeldatakse ka kujundit, mida on võimalik teatmikust kompida. Teatmik koos salvestatud kirjeldustõlkega jääb edaspidiseks pimedate raamatukokku, et tantsupidu taasesitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles