Millist kultuuri viib Eesti Euroopasse?

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustreeriv pilt Edward von Lõnguse digitänavakunsti teosest.
Illustreeriv pilt Edward von Lõnguse digitänavakunsti teosest. Foto: EV100

Teater NO99 mängib sel sügsel lavastust «NO40 Pööriöö uni» suurejoonelises Berliini kontserdimajas (Konzerthaus Berlin). Kahesaja aasta eest Preisi riigiteatrina avatud Berliini kontserdimaja on linna üks suurejoonelisemaid esituspaiku ning üllatas tegijaid oma suurusega. 

Teater NO99 näitlejad astuvad Ene-Liis Semperi ja Tiit Ojasoo lavastuses üles koos tütarlastekooriga Ellerhein ja Olari Eltsi dirigeeritava Berliini Konzerthausi orkestriga. Etendused toimuvad 7.–9. oktoobrini.

Lavastuse Berliini jõudmise taga seisab Eesti Vabariigi kultuurinõunik Saksamaal. Ene-Liis Semper tõi välja, et tegemist onMerit Kopli algatusega ja tema väljakaubeldus võimaluse üle on teater väga tänulik. «See on erakordne võimalus,» lisas Semper.

Berliini kontserdimajas pole NO99 varem mänginud. «Sealne saal on palju suurem kui Estonia kontserdisaal, praegu teeme kõvasti tööd, et tulemus oleks seal sama võimas, kui see oli kodus,» rääkis Ene-Liis Semper.

«Pööriöö uni» jõuab Berliini «Eesti Vabariik 100» ja Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise kultuuriprogrammi toetusel.

NO99 jaoks algavad «EV100» pidustused tegelikult juba suvel. «Meie jaoks algab rahvusvaheline väljakutsete rida juba juuli lõpus, mil osaleme etendustega «Kõnts» ja «El Dorado: Klounide hävitusretk» Veneetsia teatribiennaalil,» ütles Semper.

NO99 jaoks algavad EV100 pidustused tegelikult juba suvel. «Meie jaoks algab rahvusvaheline väljakutsete rida juba juuli lõpus, mil osaleme etendustega «Kõnts» ja «El Dorado: Klounide hävitusretk» Veneetsia teatribiennaalil,» ütles Semper.

Ene-Liis Semperi ja Tiit Ojasoo lavastust «NO43 Kõnts» mängitakse Veneetsias 26. juuli õhtul Teatro alle Tese's ning Ene-Liis Semperi lavastust «NO42 El Dorado: klounide hävitusretk» 27. juuli õhtul Tese dei Soppalchi's. Peaaegu 50 aastat toimuv Veneetsia biennaali teatriprogramm, kus teater NO99 esimese Eesti teatrina esineb, on riigi üks olulisemaid teatrifestivale ning teater NO99-le esimene esinemine Itaalias.

«EV100» ja Eesti eesistumise raames toimuva välisprogrammi kavas on 2017. ja 2018. aastal enam kui 150 sündmust rohkem kui 30 riigis üle maailma. Sündmused valiti kahe taotlusvooru käigus välja ligi 400 ettepaneku hulgast. Eriilmeliste ürituste ühine joon on Eesti tutvustamine meie oma talentide kaudu.   

Eesti inimeste andekus tuleb esile näiteks Edward von Lõnguse digitänavakunstiga, teatri- ja muusikamuuseumi näitusega «ELUS! Eesti rahvapillide lugu» ning teater NO99 lavastusega «NO40 Pööriöö uni».

Edward von Lõnguse digitänavakunsti projektijuht Kadri Uus ütles, et Lõngusel on erakordne anne anda oma loominguga edasi midagi ehteestlaslikku ja selle kõrval ka üldinimlikku, mis pakub avastamis- ja äratundmisrõõmu peale eestlaste ka teistele rahvustele.

«Tähistame Eesti 100. sünnipäeva erinevates Euroopa pealinnades Edward von Lõnguse natuke salapäraste ja vimkadega tegelastega, kes on ligikaudu Eesti vabariigi eakaaslased. Tegemist on avalikkusele tundmatute tegelastega, kellel kõigil on oma lugu, mis hakkab arenema,» lisas Uus. Digitänavakunsti projekt saab alguse juulis Brüsselis.

Brüsseli muuseumis MIM avatakse 19. oktoobril rahvapillide näitus, mille projektijuhi Risto Lehiste sõnul viib näitus muuseumi külastajad metsa, kust kõik on alguse saanud. «Kõik tutvustatavad pillid on rohkem või vähem Euroopas teada, kuid meie pillid on rohkem «elus» kui mujal.» Näitus jääb huvilistele avatuks järgmise aasta 15. aprillini.

«NO40 Pööriöö uni», fotol näitleja Rea Lest.  
«NO40 Pööriöö uni», fotol näitleja Rea Lest.  Foto: Tiit Ojasoo

Eesti EL Nõukogu eesistumine algab 1. juulil ning kestab aasta lõpuni. Eesti riigi 100. sünnipäeva tähistamine algas 16. aprillil ja kestab kuni 2020. aasta veebruarini. 

EV100 ja Eesti EL Nõukogu eesistumise välisprogrammi kava asub siin ning täieneb pidevalt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles