NUKU teatris võitlevad raha ja hing

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timm (Mihkel Vendel) ja isa (Tarmo Männard) hipodroomil.
Timm (Mihkel Vendel) ja isa (Tarmo Männard) hipodroomil. Foto: Siim Vahur

Südamlike lavastustega silma paistnud Taavi Tõnisson on toonud NUKU teatris lavale hingemineva loo, mis põhineb tuntud raamatul «Timm Thaler ehk Müüdud naer». Kahe ja poole tunni pikkune hoogne etendus näitab nii teismelistele kui täiskasvanutele, kui kõrges hinnas on keset materialistlikku maailma inimlikkus ja isikupära.

Saksa kirjaniku James Krüssi (1926–1997) raamat on omamoodi Fausti-lugu lastele. See räägib orvuks jäänud poisist, kes rasketes oludes müüb oma nakatava naeru parun Tarukile ehk kuradile. Paljudes koolides kohustuslikku «Timm Thaleri» juttu tunneb Eestis juba mitu põlvkonda. Eestikeelne tõlge ilmus 1970, uuem kordustrükk on müügil ka etenduse ajal teatris.

Urmas Lennuk on teinud raamatust sümpaatse dramatiseeringu ja Taavi Tõnisson autoritruu lavastuse väikese objektiteatri vürtsiga.

Päikesepoissi Timmi (Mihkel Vendel) kasvatab pärast ema surma rõõmsameelne isa, keda suure soojusega mängib Tarmo Männard. Kuid isa toob peagi koju uue ahne ja pirtsaka naise (Liivika Hanstin) ning tolle kiusliku poja Ervini (Risto Vaidla). Järgneb klassikaline võõrasemalugu. Peagi sureb Timmi heasüdamlik isa ja poiss jääb maailma üksi.

Timm otsib lohutust hipodroomil hobuste võiduajamist vaadates ja satub saatanliku ärimehe parun Taruki (Riho Rosberg) küüsi. Tegemist on südametu ärihai ja kurjuse kehastusega. Parun on maailma rikkaim inimene, kuid sellest on talle vähe – ta ostab endale ka inimlikke voorusi. Nii on rahahädas laevamees Kreschimir (Mihkel Tikerpalu) sunnitud müüma saatanale oma kaunid silmad.

Võõrasema terrori all kannataval Timmil pole muud võimalust kui nõustuda kuratliku lepinguga: ta müüb oma kõikevõitva naeru kuradile. Vastutasuks võidab ta iga kihlveo. Nüüd viib poiss võõrasemale nõutud raha. Ta enda süda on aga murtud. Poiss igatseb taga oma naeru, omaenda mina.

Etendus kerib algusest peale ideelise vastanduse tõususpiraalil: materiaalsed versus inimlikud väärtused. Südamlikud versus südametud inimesed. Raha või hing. Lepingu allakirjutamise hetkest algab paruni ja poisi võitlus. Timm tahab oma naeru tagasi. Saatan aga keeldub. Ta teab, kui kõrges hinnas on hing. Ta on teinud head kaupa.

NUKU teatri Ferdinandi saali mustad seinad, metall- ja peegelpindadega hämar suitsune lava annavad tugeva panuse agressiivselt kõleda maailma ülesehitamiseks. Kunstnik Marion Undusk on loonud lavale kasiinot või ööklubi meenutava pahelise atmosfääri, mille keskel troonib lillas härrasmeheülikonnas saatanlik parun. Kogenud näitlejatööga Riho Rosberg valitseb lava hea-kurja võitluse algusminutitest peale. Ta on täpne, kaval ja kalk. Hingetu. Külm ja kalkuleeriv. «Ma ei ole veel kaotanud ühtki mängu,» hoiatab ta noort poissi. Taavi Tõnissoni lavastuses koonduvad pahade poole efektsed jõud, mis muudavad paruni impeeriumi kütkestavalt deemonlikuks.

Timmi jaoks on see ka meheks kasvamise lugu, mille mängib sirgeselgselt välja Viljandi teatritudeng Mihkel Vendel. Juba mitu aastat lastelavastustes kaasa teinud noor näitleja on käesolevast veebruarist trupiga ametlikult liitunud ja teeb siin oma esimese suure NUKU teatri rolli. Mihkel Vendeli mängitud Timm mõjub omamoodi Tammsaare Indrekuna. Poiss läheb heasüdamlikuna maailma, kuid peab seal hundiseaduste keskel ellu jääma.

Samm-sammult õpib Timm vaenulikku maailma tundma. Paruni vastu võideldes saab temast ka ärimaailma pahede ja suurkorporatsioonide hegemoonia vastu võitleja. Ta õpib kauplema ja vassima nii osavalt, et etenduse lõpus tärkab paruni kalkides silmades lootushelk – ehk saab Timmist tema järeltulija, õpilane, kes oleks äris sama manipuleeriv ja südametu. Arvestades saksa autori homoseksuaalsust, võib seiklusloo meessuhetes näha ka kraadi võrra tähendusrikkamaid toone.

Heade jõudude esirinnas on lõbusad meremehed, kes publikult mitu naerukohta välja meelitavad. Merekarud on suure hingega, rõõmsad ja sõbralikud. Külm-kõledal laval torkab nende inimlik soojus kontrastselt silma. Laeval kehtib vana reegel, et üksteist hätta ei jäeta. Suure muheda rolli mängib Ott Kartau karuse tüürimees Jonnyna, kes lubab Timmi aidata.

Seikluste keskel vilksatab veel mitu värvikat karakterrolli. Mihkel Tikerpalu mängib tundlikult ja kindlakäeliselt heasüdamlikku Timmi saatusekaaslast Kreschimiri. Tarmo Männard on lõbus härra Ricket ja kaval idamaa ärimees Mr Penny. Tiina Tõnis lõbus proua Ricket ja heatahtlik ürgse väega valitseja. Huumorit lisavad Mihkel Tikerpalu vintis kapten ja Risto Vaidla prantsuse aktsendiga uksehoidja.

Laevameeste kavala abiga jõuab Timm eesmärgile – ta sõlmib kihlveo, et saab oma naeru tagasi.

Lavastaja Taavi Tõnissoni väärtus on selles, et ta suunab vaatajaid järjest inimlike väärtuste poole. NUKU mängukavas on temalt veel «Päike läheb puhkusele», mis räägib tüdrukust, kes tahab kassi. Samamoodi aitab «Timm Thaler» mõista väikeseid poisse. See on lugu, mis läheb hinge. Koos moraaliga: ole õnnelik oma inimlike väärtuste üle. Hinge ei saa osta. Hing on elu. Hea näide õpetlikust ja tundekasvatuslikust teatrist.

**

«Timm Thaler ehk Müüdud naer»

Esietendus NUKU teatris 30. aprillil 2017
Autor: James Krüss
Dramatiseerija: Urmas Lennuk
Lavastaja: Taavi Tõnisson
Kunstnik: Marion Undusk
Helilooja: Aleksandr Žedeljov (Faershtein)
Valguskujundaja: Priidu Adlas
Videokujundaja: Kristjan Suits
Koreograaf: Olga Privis
Mängivad: Mihkel Vendel, Riho Rosberg, Mihkel Tikerpalu, Liivika Hanstin, Tiina Tõnis, Tarmo Männard, Ott Kartau (Von Krahli teater), Risto Vaidla (külalisena)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles