Eestlane töötab koos maailmakuulsa Belgia lavastajaga

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ursel Tilk Jan Fabre lavastuse «Belgian Rules / Belgium Rules» proovis
Ursel Tilk Jan Fabre lavastuse «Belgian Rules / Belgium Rules» proovis Foto: Nina Certyn (Troubleyn / Jan Fabre)

Lavakooli tudeng Ursel Tilk osaleb maailmakuulsa lavastaja Jan Fabre trupi proovides Belgias. Ta teeb kaasa Fabre uues lavastuses «Belgian Rules / Belgium Rules».

Lavastus «Belgian Rules / Belgium Rules» räägib Belgia ajaloost ja belglaste identiteedist, selle eel-esietendus toimub 1. juulil Napoli teatrifestivalil, esietendus 18. juulil Viinis toimuval Impulstanz-festivalil, vahendab lavakooli koduleht. Juulikuus on kavas lavastuse ringreis mööda Euroopat. Kokku antakse etendusi kuni 2019. aastani.

Lavastuse «Belgian Rules / Belgium Rules» autor Jan Fabre (1958) on uuenduslik ja mitmekülgne etenduskunstnik, kes on tuntud nii Belgia kui ka Euroopa teatrimaastikul. Viimase 30 aasta jooksul on ta tegutsenud teatrilavastaja, näitekirjaniku ja visuaalkunstnikuna. 1986. aastal lõi ta oma teatritrupi Troubleyn. Antwerpenis asuvas Troubleyn/Laboratorium teatrimajas toimuvad praeguseks peale Jan Fabre trupi lavastusproovide ka tuntud lavastajate meistriklassid, uurimisprojektid ja kaasaegse kunsti näitused.

Jan Fabre tegeleb oma teatris peale ürgsete rituaalide ja filosoofiliste teemade ka vägivalla, ilu ja erootika küsimustega. Tema uurimisteema on alates 1980. aastate algusest olnud inimkeha kõigis selle vormides. Jan Fabre uuenduslik teatrikeel, käsitlus etendajast ja tema treeningust on omakorda Troubleyn/Laboratooriumis asuva teaduskeskuse uurimisobjektiks.

Tänavu jaanuaris õpetasid kaks Jan Fabre Company näitlejat Ivana Jozic ja Kasper Vanderberghe lavakoolis. Magistrikursuse juhi Jüri Naela kutsel andsid nad magistrantidele ja III kursuse tudengitele nädalase meistriklassi, mille järel kutsusid paar lavakooli tudengit Antwerpenisse oma uue lavastuse prooviesinemisele. Pärast kümnepäevaseid katseid paluti Ursel Tilgal ühineda uue lavastuse trupiga. Ursel õpib lavakooli III kursusel, Anne Türnpu ja Mart Kolditsa juhendatavas 28. lennus.

«Belgian Rules / Belgium Rules»

  • Teksti autor: Johan de Boose
  • Lavastaja: Jan Fabre
  • Kompositsioon: Raymond van het Groenewound
  • Produktsioon: Troubleyn / Jan Fabre, Fondazione Campania dei Festival - Napoli Teatro Festival Italia
  • Etenduse kestus: kolm tundi ja 20 minutit
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles