Artur Alliksaare luulest sündis muusika

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erki Meister
Erki Meister Foto: Kalevi kammerkoor

Juunis tuleb esiettekandele helilooja Erki Meistri uudisteos «Päikestepillajad»

Juuni alguses tuleb kahel korral ettekandele Erki Meistri uudisteos «Päikestepillajad». Kahele koorile loodud teose teksti autor on Artur Alliksaar ning selle kannavad ette Kalevi Kammerkoor ja kooriliikmetest instrumentalistid. Tänavusel talvisel loomepuhkusel Ida-Timoris valminud teose pühendab helilooja oma vanaemale.

«Teos «Päikestepillajad» sündis Artur Alliksaare luulest. Tema tekstide rikkalikkus, mitmekihilisus ja mõneti ka prohvetlikkus on inspireerinud paljusid heliloojaid. Mõned Alliksaare luuletused on mindki pikka aega saatnud, jälitanud ja painanud. Nüüd said need tunded viimaks muusikasse valatud,» selgitab helilooja teose tagamaid.

Oma uudisteose on Meister pühendanud oma vanaemale. «Pean väga tähtsaks seda, kust ma olen tulnud – emapoolne vanaema Salme oli üks olulisemaid õpetajaid minu elus. Oma nõudlikul, kuid ometi nii soojal viisil kasvatas ta mind inimeseks, kes ma täna suuresti olen. See teos on minu võimalus öelda talle selle eest aitäh,» rääkis Meister ja lisas, et seetõttu toimub teose üks ettekannetest tema sünni- ja suvises kodulinnas Haapsalus.

«Kirjutasin teose kahele koorile ja instrumentalistidele, lisanduvad kooride liikumised ruumis. See kõik hakkab koos töötama akustilises ruumis ja seab iseenesest nii esitajatele kui esinemiskohale paraja väljakutse, seetõttu toimuvad ettekanded ka väga hea akustikaga suurtes kirikutes. Olen alati inimestele pakkunud võimalusi end proovile panna ja ennast ületada, ka selle teose puhul on instrumentalistid leitud koori seest. See omakorda loob uut ja head energiat,» sõnas Meister.

Instrumentaalansambel esineb koosseisus Kaidi Ugandi (viiul), Veiko Veskilt (löökriistad), Kalle Klein (saksofon), Raimond Strastin (kontrabass).

Erki Meistri senise loomingu põhiosa moodustavad valdavalt segakoorile kirjutatud koorilaulud, nii a cappella kooriteosed, saatega laulud kui ka vokaal-sümfoonilised suurvormid. Segakooride kõrval on ta loonud muusikat ka mees-, nais- ning lastekoorile. Lisaks on ta kirjutanud vokaalkammermuusikat, lugusid instrumentaalansamblitele ning arvukalt poplaule.

Praegusel ajal tegutseb Erki Meister peadirigendina Kalevi kammerkooris, kellega on võidetud nii vabariiklikel kui ka rahvusvahelistel konkurssidel ja festivalidel mitmeid auhinnalisi kohti. Lisaks laulab tema käe all Kammerkoor Flora. Aktiivselt tegutseb Meister paljude ansamblite koosseisus, sh Päikesejänkud, Chacha Roots, Reede13, Primitivistid ja vokaalansambel Miinus Seitse.

Kontserdiga «Päikestepillajad» tähistab Kalevi Kammerkoor oma dirigendi Erki Meistri 50 aasta juubelit. Teos tuleb ettekandele kahel korral – 2. juunil Tallinnas Niguliste kirikus ja 9. juunil Haapsalu toomkirikus, mõlema kontserdi algus kell 19.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles