Legendaarse režissööri retrospektiiv algab homme

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulus bändžo-duelli stseen filmist "Pääsemine"
Kuulus bändžo-duelli stseen filmist "Pääsemine" Foto: Kaader filmist

Kolmel eksklusiivsel eriseansil 25. – 27. maini on kinos Artis suurel ekraanil võimalik näha legendaarse Briti režissööri John Boormani kolme kinoklassikaks saanud filmi.

«Excalibur» 25. mail kell 19.00

Suurbritannia 1981. John Boormani ümberjutustus kuningas Arthuri legendist põhineb tervikuna Thomas Malory 15. sajandi proosaeeposel Le Morte d'Arthur (Arthuri surm). Film nimetati kuningas Arthuri legendaarse mõõga järgi, mis on olulisel kohal Arthuri-kirjanduses. Suurepärase operaatori ja kunstnikutööga film oli paljude filmiauhindade nominent ning võitis 1981.aasta Cannes’i filmifestivalil eriauhinna loomingulise panuse eest. Osades: Nigel Terry, Helen Mirren, Nicholas Clay, Liam Neeson jt.

Filmi «Excalibur» juhatab sisse tõlkija ja kirjandusfestivali HeadRead peakorraldaja Krista Kaer.

«Pääsemine» (Deliverence) 26. mail kell 19.00

USA 1972. Närvekõditav  põnevusdraama, mille produtsendiks ja režissööriks on John Boorman. Film põhineb Ameerika autori James Dickey 1970. aasta samanimelisel romaanil. Dickey’l on filmis ka pisike roll šerifina. Stsenaariumi autoriteks on Dickey ja Boorman. Film sai kriitikutelt kõvasti kiita, pälvides kolm Oscari ja viis Kuldgloobuse nominatsiooni.

Neli Atlanta linnavurlet (Jon Voigt, Burt Reynolds, Ned Beatty ja Ronny Cox) otsustavad ette võtta mitmepäevase kanuumatka ja nende pealtnäha rahulikult kulgev matk võtab ootamatu pöörde, kui nad kohtuvad paari kohaliku puskariajajaga. See kohtumine ei pane proovile mitte üksnes nende nelja ellujäämisvõimalusi, vaid ka nende sõprust, kui nad on sunnitud tegema asju, mida keegi neist ei pidanud eelnevalt võimalikuks.

«Lootus ja hiilgus» (Hope and Glory) 27. mail kell 17.00

Suurbritannia 1987. «Lootus ja hiilgus» on 1987. aasta briti komöödia-draama-sõjafilm, mille stsenarist, produtsent ja režissöör on John Boorman. Film põhineb Boormani enda mälestustel, kes  kasvas üles Teise maailmasõja aegses Londonis, pidevate pommirünnakute rahe all. Filmi pealkiri on tuletatud kuulsast briti patriootilisest laulust «Lootuse ja hiilguse maa» (Land of Hope and Glory).

Film algab vahetult enne Teise maailmasõja puhkemist ning räägib Londoni äärelinnas elava Rohani perekonna loo. Film on jutustatud läbi 10-aastase Billi silmade, kelle jaoks on öised «ilutulestikud» ühtaegu nii põnevad kui ka hirmsad. Tema pere ei näe asju päris samamoodi, kuid nende kõigi ühine elutahe muudab nad üksteisele lähedasemateks.

Kõik filmid linastuvad inglise keeles eestikeelsete subtiitritega. Esialgse info põhjal pidi 84-aastane Boorman retrospektiivi ajaks ka ise Eestisse tulema, aga kahjuks see nii ikkagi ei juhtunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles