Kuidas saada heaks filmi- ja telenäitlejaks?

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Lamp.
Anu Lamp. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Eesti keeles on ilmunud rahvusvaheliselt tunnustatud näitekunstiõpetaja Judith Westoni raamat «Töö näitlejaga: Unustamatute esinemiste loomine filmis ja teles», mis pakub uudseid ja vajalikke teadmisi kõigile, kes tegutsevad kaamera ees või taga.

Selles klassikaks saanud raamatus jagab Judith Weston oma metoodika põhimõtteid, mida ta asus välja töötama soovist võtteplatsil valitsevat õhkkonda kõigi osapoolte jaoks turvalisemaks ja meeldivamaks muuta, näitlejate ja lavastajate vastastikust empaatiat kasvatada ning julgustada neid kuulama iseendi ja oma tegelaste ainukordset häält.

«Raamatus «Töö näitlejaga» keskendub autor küsimusele, kuidas ennast näitlejatega töötamiseks ette valmistada nii, et sellest režissöörile mõnikord isegi veidi hirmutavast olukorrast saaks mänguline ja loominguliselt viljakas protsess. Siin on väärt ideed nii algajale filmitegijale kui ka kogenud režissöörile, et pühenduda võtteplatsil kõige olulisemale ja teha ennast paremini mõistetavaks tervele loomingulisele meeskonnale,» on teose kohta öelnud režissöör ja stsenarist Moonika Siimets.

Judith Weston (snd 1946) on Ameerika Ühendriikide näitleja ja näitekunsti õpetaja, kes 1990. aastal asutas omanimelise näitestuudio. Seni on tema sulest ilmunud kaks raamatut «Töö näitlejatega» («Directing Actors», 1996) ja «The Film Director’s Intuition» («Filmirežissööri vaist», 2003).

Raamatu on eesti keelde tõlkinud Anu Lamp ja see ilmub TLÜ kirjastuse sarjas «Gigantum Humeris».

Judith Westoni raamat «Töö näitlejaga: Unustamatute esinemiste loomine filmis ja teles»
Judith Westoni raamat «Töö näitlejaga: Unustamatute esinemiste loomine filmis ja teles» Foto: Raamat
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles