Heili Einasto soovitab: tantsufilm «Reset»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Reset»
«Reset» Foto: Kaader filmist

Tantsu-uurija ja õppejõud Heili Einasto juhib tähelepanu dokumentaalfilmile «Reset», mida Kumu sel kolmapäeval oma kultuuriteemaliste filmide programmis näitab.

Treeningriietes tantsijad sirutusharjutusi tegemas, ballettmeister muusikat kuulamas, liikumisjadasid loomas ja tantsijatele õpetamas. Kontsentratsioon, higi, valu ja selle ületamine. Silmad, varvaskingas pöiad. Maitseks puistatud mõtteid tantsijaelu sisemisest ja välisest ebakindlusest, suure trupi toimimisest ja juhtimisest.

Thierry Demaizière’i ja Alban Teurlai’ film «Reset» heidab pilgu prantsuse-ameerika tantsija ja koreograafi Benjamin Millepied’ tegevusele pärast seda, kui temast sai 2014. aastal Pariisi Rahvusooperi balletijuht.

Millepied on laiemale avalikkusele tuntud kui balletiilma kurikuulsa filmi «Must luik» koreograaf ja näitlejanna Natalie Portmani abikaasa. Kuid tantsumaailmas on see Bordeaux’s 10. juunil 1977. aastal sündinud mees tuntud kui New Yorgi Linnaballeti tantsija ja koreograaf (aastail 1995-2011), kelle mentoriks oli Jerome Robbins ise. Pärast New Yorgist lahkumist suundus ta USA läänerannikule ja asutas LA Tantsuprojekti, kuni ta kutsuti Pariisi Rahvusooperisse.

Film keskendub tema esimese Pariisi-lavastuse «Clear. Loud. Bright. Forward» tööprotsessile, mis kogu filmi raamistab ja mõtestab. Selle jaoks tantsijaid valides loobus trupijuht valitsevast traditsioonist, mille järgi esimest koosseisu tantsivad kindlasti trupi juhttantsijad. Millepied seevastu eelistas 16 rühmatantsijat, andes noortele võimaluse end proovile panna ja teostada.

Lõpus saame teada, et Millepied jõudis Pariisis töötada vaid poolteist aastat. Kuigi film otseselt ei selgita, miks jäi tema karjäär selles balletimaailma kantsis nii lühikeseks, võib vastuse leida filmi hoolikal vaatamisel, stuudiostseenide vahele jäävatest hetkedest.»

«Reset» linastub «Kumu dokumentaali» programmis kolmapäeval, 31. mail kell 18 Kumu auditooriumis. Filmi juhatab sisse Eesti Rahvusballeti juht Toomas Edur, keda küsitleb Tiit Tuumalu. Sissepääs tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles