4 päeva, 23 lavastust ja 11 riiki

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gisèle Vienne «Kõhurääkijate kongress»
Gisèle Vienne «Kõhurääkijate kongress» Foto: NuQ Treff

Täna, 1. juunil algab Tallinnas 11. visuaalteatrifestival NuQ Treff, mis jutustab lugusid piltide keeles. Etendusi lastele, noortele ja täiskasvanutele annavad teatritrupid Soomest Iisraelini ja Venemaast Ameerika Ühendriikideni.

Festivali tähtsündmusteks on tänavu visuaalteatrimaailma tippude, Gisèle Vienne’i ja Paul Zaloomi lavastused. Prantsuse-austria koreograafi, lavastaja, artisti ja visuaalkunstniku Vienne’i «Kõhurääkijate kongressil» on võimalik näha Eestis harvakohtavat meisterlikku kõhurääkimistehnikat. Kes on need veidrad inimesed – kõhurääkijad? Miks nad teevad seda, mida teevad? Laupäeval etenduv «Kõhurääkijate kongress» toobki publiku ette igal aastal Ameerika Ühendriikides Kentuckys toimuva maailma suurima kõhurääkijate kongressi, kuhu tulevad kokku erineva sotsiaalse ja erialase taustaga kõhurääkijad üle maailma.

Üheksa nukunäitlejat-kõhurääkijat esitavad nii nukkudega kui ka ilma dialooge kõhurääkijate isiklikest ja erialastest väljakutsetest, paljastades tegelaste keeruka psühholoogia. Vaatluse all on eripärased loomujooned, mida neile kahtlasteks, kummalisteks või lausa häirivateks peetavatele tegelastele pidevalt omistatakse.

Lavastus koosneb 27 häälest üheksa saksa ja prantsuse nuku- ja kõhurääkija esituses ning mitmekihilistest dialoogidest.

Tuntud ja armastatud ameerika artist Paul Zaloom lahutab publiku meelt aga poliitsatiirilise «Valge mehe seiklustega».

Paul Zaloom lavastus «Valge mehe seiklused».
Paul Zaloom lavastus «Valge mehe seiklused». Foto: Johanna Austin

Ameerika Ühendriikide staarnukunäitleja ja -koomik Paul Zaloom pilab vanakraami, action-kangelaste, katkiste nukkude, pudi-padi ja muu võluva prügi abil valge rassi hirmu, et 2040. aastaks ollakse muutunud vähemuseks.

See hüperaktiivne, visuaalselt rikkalik vaatemäng jutustab vana kooli nukulaval arhetüüpse valge mehe mängu-ajaloo. Miniatuursete nukkude ja esemete abil võetakse vaatluse alla valge nahavärv, seda mitte ainult seoses rassi, vaid ka puhtuse, moraalsuse, süütuse ja tsivilisatsiooni mõistetega.

Nukunäitleja ja poliitsatiirik Paul Zaloom kannab ette loo arhetüüpsest valgest mehest ja tema universumist. Valge Mees lahkub oma koduplaneedilt Caucazoidilt, rändab läbi kosmose ja «tsiviliseerib» Maa, mida asustavad tulnukad. Temast saab filantroop ja päästja. Lõpuks aga tabab teda paanika eesootava vähemuse staatuse pärast.

Time Out New York on Paul Zaloomi iseloomustanud kui metsikult loomingulist ja hämmastavalt leidlikku etenduskunstnikku, kes võlub põhimõtteliselt prügist välja salvava ja hirmnaljaka nukuetenduse. Zaloom on mänguasjateatri võtteid kasutava filmi «Dante põrgu» kaasautor ja -produtsent ning näitleja. Sandow Birki maalidel põhineva filmi omandas 2013. aastal New Yorgi moodsa kunsti muuseum.

Lisaks kahele peaesinejale leiab programmist veel palju tipptasemel visuaalteatrilavastusi täiskasvanutele, mis elamuslikkuselt esinimedele sugugi alla ei jää: L’Insolite Mecanique Prantsusmaalt lavastusega «Vaadates õhu liikumist», äsja Hispaania festivalilt grand prix’ pälvinud «Tuhk» (norra lavastaja Yngvild Aspeli), visuaalteatrigigandi Philippe Genty kunstniku Marzia Gambardella lavastus «Mina, kast». Festivalil toimub ka maailma esietendus, kui etendub Trefil mitu korda varemgi esinenud Editta Brauni «Luvose»-triloogia kolmanda osa «Close Up 2.0» uusversioon.

Lasteprogramm pakub terve müriaadi nukke, materjale, fantaasiat ja elamusi maailma parimal tasemel. Juba tuntud headuses ja armsuses saabuvad festivalile sloveenid lavastustega «Hanikaru» ja «Väike sinine ja väike kollane». Teater Trunk & Egg Norrast mängib lavastuses «Härra Gunderseni tohuvabohu» lambivarjudega loo kosmoserännakust ja uute planeetide avastamisest. Novgorodi teater Mali loob kauneid poeetilisi pilte tuule ja suurte voogavate kilekangaste abil lavastuses «Kus elab tuul».

Peale raputavate rahvusvaheliste truppide saab festivalil näha ka eesti visuaalteatri tegijate lavastusi. Programmist leiab samuti kohtumisi huvitavate teatritegijatega, näituseid, loenguid ning nuku- ja visuaalteatrivormide töötubasid erineva vanuse ja kogemusega osalejatele. Kokku näeb Tallinnas nelja päeva jooksul 23 lavastust 11 riigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles