Video: kuidas Tartu Valgevene selts leedukate juures jaanipäeva pidas

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Valgevene selts Spadki Leedumaal
Tartu Valgevene selts Spadki Leedumaal Foto: Snežana Käära

Jaanipäev on möödas ja nüüd sobib meenutada, kuidas korraldati suve tipp-pidu Leedus. Klaipeda Valgevene ühing Krõnitsa (allikas) kutsus meie vastsündinud Tartu Valgevene seltsi Spadki (pärand) jaanipäeva-festivalile.

Tegemist oli rahvusvahelise sündmusega: kohale tulid loomingulised inimesed Lätist, Leedust, Eestist ja Valgevenest. Selle aasta suvi ilmaga ei hellitanud, kuid jaanipäev (Ivan Kupala) Klaipedas kinkis osalejatele ligi 30 plusskraadi ja helesinise taeva. Ilusad rahvariided, helisevad viisid, toredad naljad, ühistantsud ja -laulud, pärgade punumine ja šašlõki söömine käib ühe toreda peo juurde. Särtsakalt esines rahvalauluansambel Gudski Garmonik Valgevenest Lida linnast.

Südamlik vastuvõtt ja lõkkeleegid soojendasid südameid. Järgmisel päeval korraldati meile tore ekskursioon. Klaipedasse sõitsime koos Narva Valgevene ühinguga Sjabrõ (sõbrad), tänu ühisreisile saime veelgi paremateks sõpradeks. Täname Tartu linna kultuuriosakonda toetuse eest.

Üritust viiakse läbi juba 12 aastat. See toimub looduskaunis mõisas jõe kaldal. Peo korraldaja on Valgevene aukonsul Klaipedas Nikolai Logvin, Valgevene ühingu Krõnitsa eestvedaja.

Kohale tulid Tartu Valgevene selts Spadki (Irina Hella Kolomiets) ja Narva Valgevene ühing Sjabrõ (Ljudmilla Annus) Eestist; ansambel Paulinka Lätist Liepajast; Klaipeda ühistu Krõnitsa ja laulugrupp Kupalinka (Valentina Snigur) Leedust ning loominguline kollektiiv Gudski Garmonik (Andrei Kolõško) Valgevenest Lida linnast.

Valgevene jaanipäeva nimetatakse Prazdnik Ivana Kupalõ ehk Kupalje (kupatsa > плавать > ujuma), sest vanasti oli jaanipäevast alates lubatud vette minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles