Noor eesti animaator sai jala rahvusvahelise ukse vahele

Aurelia Aasa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Sander Joone osast «Rick and Morty» reklaamklipile.
Kaader Sander Joone osast «Rick and Morty» reklaamklipile. Foto: Ereakogu.

Möödunud pühapäeva õhtul avalikustati ühe maailma populaarseima animaseriaali, «Rick ja Morty» («Rick and Morty»), reklaamklipp, mis tähistab uue hooaja saabumist. Seriaali populaarsust näitab seegi, et päevaga kogus 3-minutiline reklaamklipp üle 2 miljoni vaatamise. Eesti jaoks teeb üllitise oluliseks tõik, et reklaamklipi tegemisel lõi kaasa noor eesti animaator Sander Joon.

Kokku osales projektis üle paarikümne animaatori, kelle ülesandeks oli luua promoklippi lühike lõiguke. Reklaamklipi režisöör, Matt Taylor, kutsus kokku erineva tausta ja stiiliga animaatorid, et panna kokku «Rick ja Morty» veidra olemusega sobiv kooslus. Iga animaator sai ette eelmise animaatori tehtud klipi viimase kaadri ning alustas sealt oma projektiga. 

Sander Joon viib oma sekundite jooksul tegelased sushi-maailma, kus Rick ja Morty peavad rinda pistma sushi-koletisega. Lõpuks püüab Ricki ja Morty kinni seriaalist tuntud koletis Cromulon. Seejärel sattuvad Rick ja Morty spiraaljasse olekusse ja tegevuse võtab üle järgmine animaator.

Kaader «Rick and Morty» promoklipst. Morty Cromuloni haardes. / Erakogu.
Kaader «Rick and Morty» promoklipst. Morty Cromuloni haardes. / Erakogu. Foto: Erakogu

Küsimuse peale, kas Eesti animaatoril on keeruline sellist pakkumist saada, vastab Sander Joon tagasihoidlikult, et ei ole, sest Eesti animaatorid on animatsiooni maailmas küllaltki tuntud, eriti kui asi puudutab sürreaalset animatsiooni.

«Kui festivalidel käia ja näha, mis toimub, on aru saada, et Eesti animatsioon on väga hinnas. Ma arvan, et iga teinegi eesti animaator oleks võinud sellise pakkumise saada. See oli väga üllatav, et see just minule sattus,» lisab Joon.

Sander Joon õpib Eesti Kunstiakadeemia magistrantuuris ja töötab animastuudios BOP, kus on hetkel on valmimas ossikultuurist kõnelev «Pööriöö». Lisaks viibis Joon just Taanis, kus koostöös seitsme animaatoriga valmis lühianimatsioon, mis põhineb pea saja aasta vanusel tummfilmil «The Sinking of the Lusitania».  

Oma bakalaureusefilmiga «Velodrool» pälvis Sander Joon mitmeid olulisi tunnustusi, sealhulgas festivali peapreemia Melbourne’i animatsioonifestivalil. Paar kuud tagasi valmis ka Joone üks magistrantuurifilmidest, «Moulinet».

Uue filmi plaanide kohta sõnab Joon: «Võib juhtuda, et see langeb samamoodi spordi kategooriasse nagu varasemadki filmid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles