Mäng miljarditega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seriaal «Miljardid» («Billions»).
Seriaal «Miljardid» («Billions»). Foto: Viaplay

«Polygraph me, m*therf*cker!» Nii ütleb riskifondi Axe Capital psühholoog Wendy Rhoades (Maggie Siff sarjast «Mad Men») fondi ülemusele Bobby Axelrodile (Damian Lewis). Miks? Wendy mees Chuck Rhoades (Paul Giamatti) on prokurör, kes usub, et Axe’i miljardid pole ausalt teenitud. Kontrolli mind valedetektoriga, emaarmastaja.

«Miljardites» armastatakse emasid, isasid ja kõike muud. Me mäletame, kuidas «Wolf of Wall Streetis» Leonardo Di Caprio prostituudi tagumikust kõrrega kokaiini nuuskis. Chucki erutab S&M ja nad korraldavad Wendyga hoogsaid sessioone. Võimumängud. Chuckil on ka tohutu isaprobleem. Rhoades Sr (Jeffrey DeMunn) on vana ärimees ja niiditõmbaja, kes teab kõike, mis poliitika- ja ärimaastikul toimub ega jäta kunagi kasutamata võimalust mõned ekstramiljonid teenida, seaduslikult või mitte. See toob peavalu pojale, kes justiitsministeeriumi töötajana peaks ju rahva vaimset puhtust alal hoidma.

Ka Bobbyl on lisaks Chuckile probleeme oma konkurentidega, teiste fondidega. Chuck on pärit rikkast perest, Bobby alustas vaesena. Bobby naine Lara (Malin Akerman) on sama halastamatu kui tema mees. Sarjas öeldakse, et miljardär on nagu täiuslike tissidega naine ja nii Lewis teda ka mängib. Sari põhineb prokurör Preet Bharara võitlusel investeerimishiiglase Steve Coheniga, kes maksis manipuleerimise eest riigile 1,8 miljardit dollarit trahvi. See number tuuakse ka siin lauale, aga vahe reaalse eluga on see, et Bobby ei nõustu ja siis alles lõbusaks läheb. Me kõik loomulikult teame, et börs on üks paras loterii, aga selliseid sarju ja filme vaadates tekib tunne, et peaks mängima.

Sarja kirjutavad mehed, kes tegid Matt Damoni ja Ed Nortoni pokkerifilmi «Rounders» (1998), Brian Koppelman & Co. Eks neil on ka kehvasti läinud, film «Knockaround Guys» (peaosas Vin Diesel) ja pokkerisari «Tilt» (Michael Madsen) ebaõnnestusid, aga siis kirjutasid nad ühe «Ocean’s 11» filmidest, lisaks pokkerifilmi «Runner Runner» (Ben Affleck) ja said rajale tagasi. Ka «Miljardites» mängitakse pokkerit ja osaleb pokkerikuningas Phil Hellmuth, aga alles teisel hooajal, seda ei suruta vaatajale kohe alguses peale.

Sarjal pole vajadust pokkeriga, kui saab muuga. Teisel hooajal liitus Axe’i uue maakleri rollis Asia Kate Dillon, teleajaloo esimene sootu tegelane. Ta kandideeris Emmydel meeste kategoorias, sest kahes kategoorias korraga ei lubatud. Lisaks ideaalsele näitlejaansamblile särtsub dialoog. «Miljardid» on popkultuurisõprade märg unelm, kubiseb vihjetest ajaloole, teistele filmidele.

Guardiani sõnul on «Miljardid» nii nutikas, et «West Wingist» jääb selle kõrval aeglane mulje. Kõige mahlakamad laused saab Bobby parem käsi Wags. Ta on olnud mitu korda abielus ja naised on teda ka vaevanud, aga ta on alati optimistlik. Eks kokaiin teeb ikka inimese optimistlikuks. Nii ütleb Wags maakleritele näiteks: «Pakkuge mõni uus ettevõte, keda börsil lühikeseks müüa. See peab olema nagu Traci Lords: peaaegu seaduslik, turgu domineeriv ja sekspomm.»

Või siis öeldakse selline lause: «Ma ei taha, et sellest tuleks The Who Cincinnatis.» Kes teab, mis juhtus The Whoga Cincinnatis, see teab ja kes ei tea, peab guugeldama. Seda sarja vaadates õpib palju. Muusika on sarjas väga hea. Iga osa lõpetab mõni vinge lugu. Nagu «Mad Meni» lõpetas. Bobby lendab Metallica salakontserdile ja Metallica liikmed ajavad temaga ka juttu. Kõlavad ka Megadeth, AC/DC, Bob Dylan, Tom Petty. Johnny Cash laulab meestest, kes on legendid juba oma eluajal. Ühe episoodi nimi on «With Or Without You» ja laulab loomulikult U2.

Osade lavastajad on nagu Hollywoodi «Kes on kes?»: noir’i-mehed James Foley («Glengarry Glen Ross») ja John Dahl, Neil LaBute, Karyn Kusama, John Singleton.

Teisel hooajal tuleb Chuckile muudele probleemidele lisaks kaela ministeeriumist uurija. Võttis ta altkäemaksu esimesel hooajal? Taandas ta end uurimisest, millega on seotud tema naine? Eks siis selgub. Ja Damian Lewis on ikka nii cool, nii cool.

***

«Miljardid» («Billions»)

USA 2016

Peosades Damian Lewis, Paul Giamatti ja Malin Akerman

Seiaal on vaadatav aadressil viaplay.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles