Tartuff avardab silmapiiri autismist nõukogude seksini

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola film „Armastuse kunst”
Poola film „Armastuse kunst” Foto: Kaader filmist

Kuidas nägi ilmavalgust ENSV esimene «seksiõpik»? Mis värvi on autistliku inimese armastus? Kas te julgeksite mängida kabet neljakordse mõttespordi maailmameistriga?

7. augustil Tartus avatav PÖFFi armastusfilmide festival Tartuff toob lisaks põnevale filmivalikule huviliste ette kireva ürituste kava, mis avardab silmapiiri ja lahutab meelt.

Ekraanile jõudvatest filmidest inspireeritud vestlusringides uuritakse, kuidas saavad armastuse džunglis hakkama autismiga inimesed, kuidas on võimalik, et nõukogude ajal seksi ei olnud, aga lapsed sündisid, või kas maailmas on veel tõesti olemas tsivilisatsioonist puutumata elu. Tartuffile tulevad külla näiteks legendaarne seksuoloog Arvo Haug ja tuntud rännumees Hendrik Relve.

Filmist «Armastuse kunst», mis jutustab kommunistliku Poola esimese «seksiõpiku» väljaandmise ja selle autori, seksuoloog Michalina Wisłocka loo, tuleb rääkima linateose peaosatäitja Magdalena Boczarska.

Hinnatud Tartu poeedi Indrek Hirve armastusluulet loevad ja laulavad Vanemuise teatri noored näitlejad Karl Laumets ja Priit Strandberg, Tallinna Tantsuteater tantsib filmiteemalist lavastust «Kahekümne viies kaader», Comedy Estonia esitab oma klassikalisi hitte ja järje saab juba varasematel aastatel populaarsust kogunud tantsuõhtu «Armastuse pidu».

Ühtlasi avab Tartuff Tartus elava autistliku noormehe Martin Kiisi tikitud looduspiltide ja portreede näituse. Autismiga inimestest räägib ka festivali avafilm, USA romantiline komöödia «Tagasi pole vaja». Puuetega laste perede toetuseks leiab aset veel inimlauajalgpallimatš, kus Tartuff läheb vastamisi Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumiga.

Esimest korda festivali ajaloos on võimalik mängida malet või kabet oma ala meistri vastu, kui Raekoja platsil annab kuni 20 laual simultaani neljakordne mõttespordi mitmevõistluse maailmameister Andres Kuusk. Oodatud on kõik asjaarmastajad, kes ei pelga end proovile panna.

Enamik üritusi leiab aset Raekoja platsile püstitatavas telgis ja on tasuta, nagu ka kõik festivalil linastuvad filmid. PÖFFi armastusfilmide festival toimub tänavu 7.-12. augustini. Tegu on Baltikumi suurima vabaõhufilmifestivaliga, mis eelmisel aastal kogus ligemale 18 000 külastust.

Festivalikava vaata lähemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles