«Lembitu» suvelavastuse trupp alustas proove

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastuse «Lembitu - kuningas ilma kuningriigita» osatäitjad. Vasakult Silver Kaljula, Karl Laumets, Jürgen Gansen ja Tanel Ting
Lavastuse «Lembitu - kuningas ilma kuningriigita» osatäitjad. Vasakult Silver Kaljula, Karl Laumets, Jürgen Gansen ja Tanel Ting Foto: Temufi/Riinu-Liis Lajal

Koos augusti saabumisega alustas suvelavastuse «Lembitu – kuningas ilma kuningriigita» trupp proove etenduspaigas Lõhavere linnamäel, et kostitada publikut kosutava teatrielamusega neljal etendusel, mis toimuvad 17.–20. augustini.

Ajaloolis-eepiline lavastus põhineb tippdramaturg Urmas Lennuki spetsiaalselt kirjutatud näidendil ning selle seab lavale lavastaja Peep Maasik. Lavastus viib meid ajas tagasi 800 aastat – aega, mil eestlaste muistses vabadusvõitluses oli kätte jõudnud ärev aeg, sest rahu Saksa orduga oli lõppenud ja läbisaamise uued tingimused vajasid kehtestamist. Lavastuses näeb muistse vabadusvõitluse suurimat, Madisepäeva lahingut, kus eestlaste pool oli rivis 6000 meest.

Peep Maasik
Peep Maasik Foto: Temufi/Riinu-Liis Lajal

Lavastaja sõnul on teda alati inspireerinud ajalugu, sealhulgas sõjad ja nendega seonduv. «Ajaloos on toimunud palju koledusi, mis on tekitanud palju hingevalu, aga alati tekib mul küsimus, et midagi ilusat pidi ju neil aegadel ka olema. Madisepäeva lahingus sai Lembitu küll surma, kuid ta väärib müütilise kangelasena ellu äratamist, eriti kui sellest möödub 800 aastat. Ja teater on selleks parim viis,» ütles Maasik.

Lavastuse tegevus tõukub vabadusihast, armastusest ja soovist jõuda parema homseni. «Olen väga õnnelik, et meil õnnestub näidata seda ilu ja puhtust, mis muistsete eestlaste elus Lembitu ajal oli. Madisepäeva lahing oli üks vabaduse ja eestluse tekke pidepunkte ning «Lembitu» lavastus haakub hästi ka EV100 tähistamisega, mille teema on sama, mis lavastuses,» lausus Peep Maasik.

Lembitut mängib Ott Kartau (Von Krahli Teater), kellele see roll on esimene suur peaosa. Lavastuse lahingustseenides löövad kaasa 50 harrastusnäitlejat ja muinaslaulukoor. Profinäitlejaid osaleb kokku 18, teiste seas Karol Kuntsel (Vanemuine), Vallo Kirs (Ugala), Ragne Veensalu (Von Krahli Teater), Silver Kaljula (Must Kast).

Lavastuse lava kujutab linnuse õue ning tegevus toimub ka õue ümbritsevatel kõrgetel müüridel. Istekohti publikule tuleb 1000. Lava ette paigaldatakse suur LED-ekraan, et publik saaks filmilikult kogeda ägedaid stseene, mida filmitakse laval olevate kaamerameeste abil. Kolm tundi enne etendust avatakse linnusemäe jalamil telkküla keskaegse laada ja muinasaegsete tegevustega.

«Püüame pakkuda igale generatsioonile midagi nii silmale kui ajule,» ütles Peep Maasik. «See on tore, eepiline, eestimeelne seikluslik lugu, kus oma roll on rahvusromantikal ning publik saab ka piisavalt naerda,» lausus Ihalembina üles astuv Karol Kuntsel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles