Väike merineitsi, veel üks kord

Sandra Jõgeva
, kunstnik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helena Keskküla näitust «Liivatera ballaad» saab vaadata Pärnus 
Avangard Galeriis.
Helena Keskküla näitust «Liivatera ballaad» saab vaadata Pärnus Avangard Galeriis. Foto: Urmas Saard

Avangard Galerii on Pärnu peatänaval juba üle pooleteise aasta vastu pidanud eragalerii, mida veavad kunstiteadlane Marian Kivila ja kunstnik Jan Grau. Nimele vastavalt ollakse peamiselt keskendunud Eesti kunstiklassikutele, nimelt nõukogudeaegsele avangardkunstile, täites sellega tänuväärset nišši Eesti galeriimaastikul. Samas ei välistata ka noorema põlvkonna huvipakkuvate esindajate loomingut.

Helena Keskküla on noor Eesti kunstnik (sündinud 1992), kes on õppinud EKAs skulptuuri ja installatsiooni ning täiendanud end Viini Kunstiakadeemias.

Ta on loonud galeriisse stiilse tervikliku installatsiooni, mille keskmes on 20-minutiline eksperimentaalne lühifilm, mille peaosas kunstniku kehastatav mütoloogiline tegelane, merineitsi Liivaterake. Hüpnootilise atmosfääriga filmi meeldejäävamad kujundid on igiõnnetu näoga, silmanähtavalt vaevatud blond peategelane, plastpudelitesse kogutud mudelautod, õngekonksud, narkootikumidele viitavas mingigripis mereliiv. Vindi keeravad veel üle erinevad spaastseenid ja muusika, eriti paaniflöödil esitatav südantlõhestav Prince’i armastuslaul «Nothing Compares 2U».

Merineitsi ise kui selline on ambivalentne ja mitmetitõlgendatav tegelaskuju. Teda võib vabalt käsitleda isegi queer-võtmes – nimelt võib kuulsaima sellise, «Väikse merineitsi» autori, Taani 19. sajandi kirjaniku Hans Christian Anderseni leida nii maailma kuulsaimate aseksuaalide nimekirjast kui ka on Anderseni peetud elu lõpuni «kapis elanud» homoseksuaalseks meheks ja tumma Merineitsit tema alter ego’ks.

Kes on olemuslikult ja ülimalt traagiliselt võimetu end oma armastatule avama, isegi oma tundeid mingilgi moel väljendama. Pidi ju Merineitsi muinasjutu klassikalises vormis, mille interpretatsiooni esitab ka Helena Keskküla, tasuks maapealsete hulka ilmumise eest loovutama oma hääle. Ja samas võrgutavad ja ühtlasi hukutavad vetehaldjad ning sireenid vabades legendides mehi just oma imeilusa häälega…

Merineitsi on tegelane, kes on vabatahtlikult loobunud oma tähelepanuväärseimast võimest.

Helena Keskküla näitust «Liivatera ballaad» saab vaadata Pärnus Avangard Galeriis.
Helena Keskküla näitust «Liivatera ballaad» saab vaadata Pärnus Avangard Galeriis. Foto: Urmas Saard

Helena Keskküla pole kummalisel kombel Eesti noorte naiskunstnike hulgas ainus merineitsi. Olen enam kui veendunud, et ta pole tuttav temast kuus aastat vanema, samuti EKA skulptuuri taustaga Veronika Pikkase loominguga, kes aktiivsemalt tegutses kaheksa kuni kümme aastat tagasi.

Veronika Pikkase alter ego Pentsik Merineitsi oli erinevalt Keskküla malbest ja sõnatust veeolendist küll agressiivsem ja ekspressiivsem, kandis kabareeartisti meiki ja soenguid ning tegeles suisa freudilike isaprobleemidega. Veel kummalisemal kombel osales ka Veronika Merineitsi-teemaliste lühifilmide ühes kandvas rollis tema isiklik vend, täpselt nagu Keskkülalgi…  

Veronika Pikkase parapornograafiliste ja narratiivsemate videote tehnilise teostuse taga on noor filmitegija ja näitleja Einar Kuusk; Helena Keskküla vastutab oma «Liivatera ballaadi» režii ja montaaži eest ise, toeks operaatorid Mari Kuuse ja Sten Saarits. Keskküla video on oma mängulises eksperimentaalsuses ja unelevas meeleolus professionaalselt tehtud ning ühtlasi kunstinäitusel eksponeeritava videoteose kohta üllatavalt jälgitav.

Avangard Galerii selle hooaja viimase näituse avamine toimus samuti omajagu absurdses ja unenäolises atmosfääris, paralleelselt just algava kurikuulsa Weekend Festivaliga. Galerii ees Rüütli tänaval täispuhutavas basseinis aset leidnud kontserdi (Lee Taul, Kalle Pilli, näituse autor ise, huvitav roosasse riietunud räppar San Hani) kulgu sekkusid linna saabuvad Weekendi külastajad, näiteks sõna otseses ja kaudses mõttes möödaminnes San Hanile vastu räppides ja näituse galerii suurtel vitriinakendel eksponeeritavad suured väljaprint-kardinad harmoneerusid veidral kombel kõrvalasuva küünesalongi plakatitega.

Loodetavasti jätkab Avangard Galerii pärast suvehooaja lõppu Pärnu linna kunsti- ja muusse elusse oma võnke lisamisega.

Helena Keskküla näitust «Liivatera ballaad» saab vaadata Pärnus Avangard Galeriis.
Helena Keskküla näitust «Liivatera ballaad» saab vaadata Pärnus Avangard Galeriis. Foto: Urmas Saard

ARVUSTUS

Helena Keskküla «Liivatera ballaad»

Avangard Galeriis Pärnus kuni 30. augustini

Näituse koordinaator Rebeka Põldsam

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles