Soome filmimaailma raputab WC-harjaskandaal (2)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2017. aasta oktoobris jõuab linale uus versioon Väino Linna romaani "Tundmatu sõdur" põhjal tehtud samanimelisest filmist.
2017. aasta oktoobris jõuab linale uus versioon Väino Linna romaani "Tundmatu sõdur" põhjal tehtud samanimelisest filmist. Foto: Kaader filmist

Soomes, nagu Eestiski, tähistatakse riigi 100. aastapäeva temaatiliste filmidega. 27. oktoobril jõuab linale suurteos «Tundmatu sõdur», mille lavastab Aku Louhimies.

Kirgi kütab asjaolu, et filmi tootmist spondeerib Soome puhastusvahendite firma Sinituote, mis muu hulgas valmistab nõudepesu-, põranda- ja tualetiharju. Sinituote on müügile lasknud sarja filmi sümboolikaga varustatud hügieenitooteid, mille ostjate vahel loositakse välja auhindu, muu hulgas ka kutseid filmi esilinastusele.

Puhastusvahendit firma Sinituote kampaania, mis on seotud filmiga "«Tundmatu sõdur» 
Puhastusvahendit firma Sinituote kampaania, mis on seotud filmiga "«Tundmatu sõdur» Foto: Kuvatõmmis

Soomes on see saanud kahesugust vastuvõttu, kirjutab Helsingin Sanomat. Ühelt poolt leitakse, et puhastusvahendid ülistavad selles kontekstis sõda. Tampere ülikooli ajaloolane Jussi Jalonen on jälle veendunud, et «WC-harjade müügiga on ületatud banaalsuse piir». Ta võrdleb sponsorlepingut George Lucase «Tähesõdade» maailma teemaliste toodete turustamisega.

Soomlaste jaoks on teema hell selle pärast, et kui Lucas mõtles oma maailma ise välja ja võib seda müüa nagu tahab, siis «Tundmatu sõdur» on Väinö Linna suurromaan, mille tähendust soomlaste jaoks võib võrrelda meie Albert Kivikase romaaniga «Nimed marmortahvlil». Jalonen arutleb, et Venemaal ei müüda ju «Sõja ja rahu» pesunuustikuid ega Saksamaal «Läänerindel muutuseta» põrandamoppe. Aga Soomes oleks isamaalisus justkui midagi, mida saab kioskist osta, viitab ta nn veteranimärkide müümisele.

«Tundmatu sõduri» produtsent Miia Haavisto ei saa probleemist aru. Varasema koostöö tulemusena on lettidele jõudnud samateemalised mineraalveed ja kohvitooted, tarbeesemed needki. Kuidas nüüd puhastusvahendid korraga banaalsuse piiri ületavad? Produtsent lisab, et lepingud on kooskõlastatud Linna pärijatega. Viimased ei soovinud teemat ajalehele kommenteerida.

Sinituote esindaja ei näinud samuti mingit probleemi. Sõdurid tegelevad ju sageli igasuguste asjade, sh tualettide puhastamisega.

Jaloneni etteheidetele vastas Iltalehti kolumnist Tuomas Enbuske, kes nimetas Tampere ülikooli «maailma suurimaks Lenini-muuseumiks». Enbuske viitab, et soomlased pole Linna romaanist üldse õigesti aru saanud. Tegemist on sõjavastase, mitte sõda ülistava teosega. Seda enam, et tegevustik toimub Jätkusõjas, kus Soome võitles koos Saksamaaga Nõukogude Liidu vastu, mitte Talvesõjas, kus Soome kaitses end ida-agressori eest. Enbuske meelest tekkis ühiskonnas hämmeldus hoopis seetõttu, et soome mehe jaoks on koristamine eeskätt naiste ning pagulaste töö, mida ei sobi siduda ülla sõjameheametiga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles