Ilmus Mircea Eliade «Uurimus usundiloost» (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mircea Eliade
Mircea Eliade Foto: Kuvatõmmis

Tartu Ülikooli Kirjastus on andnud välja rumeenia usundiloolase Mircea Eliade teose «Uurimus usundiloost».

Mircea Eliade (1907–1986) on üks 20. sajandi tuntumaid usundiloolasi, kelle arutlused on tekitanud rohkelt vastukaja ja kaasamõtlemist, aga ka poleemikat. Peale usundiloo on ta silma paistnud kirjaniku, filosoofi ja esseistina. Laiahaardelisus ongi Eliade kirjeldamise võtmesõnu – elu jooksul jõudis ta süüvida mitmesugustesse eri teemadesse, nende hulgas joogasse, šamanismi, initsiatsiooniriitustesse, okultismi, alkeemiasse jm. Kõiki neid teemasid seob Eliade elukestev huvi sakraalsuse ja inimmõtte teiste põhivormide vastu nende erinevates ilmingutes ja väljendustes.

Esimest korda 1949. aastal prantsuse keeles ilmunud «Uurimus usundiloost» («Traité d’histoire des religions») on teos, milles Eliade on oma erinevad uurimishuvid üheks tervikuks kokku põiminud, seades eesmärgiks esitada põhjalik sissevaade religioossuse põhivormidesse. Siin välja käidud ideed ja arusaamad on püsinud mitmesuguste diskussioonide keskmes tänapäevani.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles