Eestit külastab kirjanik, keda hindab ka Toomas Hendrik Ilves

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäädvustus Elin Toonast ja Ella Ennost 1961. aastal.
Jäädvustus Elin Toonast ja Ella Ennost 1961. aastal. Foto: Erakogu

Elin Toona Gottschalk esitleb Tallinnas mälestusteraamatut «Pagulusse. Lugu elust, sõjast ja rahust».

Kirjastusel Varrak on au esitleda kirjanik Elin Toona Gottschalki mälestusteraamatut «Pagulusse. Lugu elust, sõjast ja rahust». See on karm ja aus, samas südamlik ja liigutav lugu autori teekonnast üle mere, sõja viimasest hirmsast aastast Saksamaal ja hilisemast pagulaselust Inglismaal, tehes ränka tööd ja võideldes vaesusega.

Teos ilmus inglise keeles 2013. aastal ja ajakiri The Economist valis selle aasta parimate mälestusraamatute sekka. President Toomas Hendrik Ilves on raamatu kohta öelnud järgmist: «Elin Toona Gottschalki raamat pole lihtsalt tema perekonnalugu. Liigutavalt ja  lähedaselt kirjutab ta meie kodumaast Eestist ning selle maa rahva saatusest raskete ja keeruliste valikute ajal. Tegemist oli piinarikka perioodiga Euroopas, mil inimesed pidid põgenema nende kodumaa okupeerinud vaenulike välisjõudude eest. Toona kirjeldab, kui ränk oli tema perekonnal alustada vaid kaasatoodud teadmiste ja oskustega uut elu kaugel kodust. Nad mõistsid, et peavad need rasked ajad üle elama ning säilitama usu tulevikku. See perekonnalugu on ühtlasi sõjaaja ja sellele järgnenud raskete aastate Euroopa lugu. Toona liigutavalt kirjutatud ja empaatiline raamat sisendab lootust.»

Elin Toona Gottschalk on sündinud 12. juulil 1937. aastal Tallinnas ning kasvanud üles Haapsalus, peamiselt vanaema Ella Enno ja tädi hoole all. Ta on luuletaja Ernst Enno lapselaps. Elin Toona ema Liki Toona ja isa Enn Toona olid näitlejad. Saatus viis Elin Toona lõpuks Ameerikasse, Floridasse, kus ta ka praegu elab ja kirjutab. Elin Toonalt on raamatuid ilmunud nii inglise kui ka eesti keeles, paguluses ja ka Eestis. Romaani «Puuingel» eest sai ta 1966. aastal Kanadas asuva Henrik Visnapuu Fondi välja antava Henrik Visnapuu kirjandusauhinna. Ta on Valgetähe V klassi teenetemärgi omanik.

Raamatu esitlus toimub 9. septembril kell 17 Kirjandustänava festivalil Kadriorus Koidula tänaval. Autoriga vestleb ajakirja Looming peatoimetaja Janika Kronberg ja katkendi loeb ette Kersti Kreismann. Raamatu on inglise keelest tõlkinud Kersti Unt, toimetanud Eda Posti ja kujundanud Mari Kaljuste.

Foto: Raamat

Elin Toona Gottschalk «Pagulusse. Lugu elust, sõjast ja rahust».

  • Originaal: Into Exile: A Life Story of War and Peace
  • Inglise keelest tõlkinud Kersti Unt
  • Toimetanud Eda Posti
  • Kujundanud Mari Kaljuste
  • 456 lk, pehme köide

Tutvustus:

1944. aastal said Liki ja Elin Toonast ning Ella Ennost paadipõgenikud nagu paljudest eestlastest. Sel hetkel perest juba lahus olnud isa jäi Eestisse. Raamat kõnelebki lapsepõlvest Haapsalus, teekonnast üle mere, jõudmisest Saksamaale, sõja viimasest hirmsast aastast Saksamaal kesk pommitamisi ja ohte ning hilisemast pagulaselust Inglismaal, tehes ränka tööd ning võideldes vaesusega. Niisamuti Elini ema südikusest perekonna juhtimisel läbi sõjakeerise ja vanaema vankumatust armastusest ja hoolest, mis rängas lapsepõlves Elinile alati toeks oli. See on karm ja aus, samas südamlik ja liigutav lugu neist rasketest aastatest, teise põlvkonna pagulaste probleemidest võõrsil ja lõpuks põgusamalt ka koju tagasi jõudmisest hulk aastaid hiljem, vabas Eestis.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles