Ilmus mahukas kirjanduskriitika kogumik

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aija Sakova raamat «Valu, mälu, kirjandus. Kirjanduskriitikat ja vestlusi aastatest 2004–2017»
Aija Sakova raamat «Valu, mälu, kirjandus. Kirjanduskriitikat ja vestlusi aastatest 2004–2017» Foto: Raamat

Kirjandusteadlasel Aija Sakoval on ilmunud raamat «Valu, mälu, kirjandus. Kirjanduskriitikat ja vestlusi aastatest 2004–2017», mille on kirjastanud Eesti Keele Sihtasutus.

Tegemist on Sakova teise, kuid esimese eestikeelse raamatuga. 2016. aastal ilmus tema saksakeelne monograafia Ene Mihkelsoni ja Christa Wolfi romaanide mälupoeetikast ja moraalifilosoofiast «Väljakaevamine ja mäletamine» (Ausgraben und Erinnern. Denkbilder des Erinnerns und der moralischen Zeugenschaft im Werk von Christa Wolf und Ene Mihkelson) mainekas Saksa teaduskirjastuses.

Kõnealune kogumik sisaldab valikut aastatel 2004–2017 ilmunud kirjanduskriitikast, intervjuudest ja arvamuslugudest, samuti varem avaldamata tekste, nende hulgas neli kohtumiste sarjas «Saksa kultuuri saadikud Eesti Esinduses» (2015–2016) toimunud vestlust kultuuritegelastega.

Raamatu valmimise tagamaade ja mälutemaatikaga tegelemise kohta ütleb Sakova, et see tõukub kõigepealt vajadusest mõista inimest ja seda, kui palju on meis igaühes kaasaantut nii geenide kui ka käitumismustrite kaudu ja kui palju me saame ennast ise kujundada. «Võib-olla on mäletamisega ja mäluga tegelemine viis leida oma teed, ehk ka mingi trots või erinemise (vastandumise) soov oma vanemate põlvkonnast, kes pärast sõda sündinuna ei saanud niiväga küsida mineviku ja minevikumõjude järele.»

Tekstid on koondatud nelja ossa. Esimene osa «Valu, mälu, kirjandus» sisaldab arvustusi, artikleid ja kõnesid Ene Mihkelsoni, Ingeborg Bachmanni, Christa Wolfi ja Viivi Luige loomingust. Teine osa on dialoogiotsing kaasaegse eesti ja saksakeelse kirjandusega. Kolmandasse ossa on koondatud vestlused kirjanike, uurijate ja kultuurivahendajatega ning neljandas on ära toodud valik arvamuslugusid eestluse, kultuuri ja kõrghariduskultuuri teemadel.

Raamatust leiab muu hulgas intervjuud nii saksa kirjaniku ja muusiku Wolf Biermanni kui ka eesti kirjaniku Ene Mihkelsoniga, nii Tartu Ülikooli humanitaarvaldkonna dekaani professor Margit Sutropi kui ka Eesti Vabariigi suursaadikuga Saksamaal Mart Laanemäega. Arvustamist leiavad Christa Wolfi, Thomas Brussigi, Peter Stammi, Mari Saadi, Toomas Raudami, Kärt Hellerma, Maarja Kangro ja Igor Kotjuhi raamatud.

Kolmapäeval kell 16.30 toimaval raamatuesitlusel (Eesti Esindus Tallinnas kultuuriklubi ruumides (Viru tänav 3, II korrusel)) vestleb raamatu autoriga Joonas Hellerma, kes on teinud ka kogumikus sisalduva ja sissejuhatusena toimiva intervjuu Aija Sakovaga. Samuti loevad esitlusel näitleja Toomas Täht ja raamatu autor katkendeid raamatus sisalduvatest artiklitest ja intervjuudest.

Raamatu on välja andnud Eesti Keele Sihtasutus. Kogumiku toimetas Brita Melts ja kujundas Merle Moorlat. Kaanel kujutatud maal «Dialoog» pärineb aastast 1985 ja selle autoriks on kunstnik Valeriy Sakov.

Aija Sakova (snd 1980) on eesti kirjandusteadlane, germanist, kriitik ja kultuurivahendaja. Ta on õppinud saksa ja eesti kirjandust nii Tartu kui ka Konstanzi, Viini ja Berliini Humboldti ülikoolis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles