Eesti geikunsti klassikult näeb moeloomingut

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agu Pildi moejoonistus
Agu Pildi moejoonistus Foto: Repro

Tallinna Kirjanduskeskuses Vilde Muuseumi Kastellaanimaja Galeriis (Roheline Aas 3) on 4. septembrist 7. oktoobrini avatud Agu Pildi moenäitus «Homohetero II. Kostüüme ja kavandeid 1979–2001». Näituse on kureerinud kunstiteadlane Harry Liivrand, kujundanud Kustav-Agu Püüman ja Ain Talalaev.

Kastellaanimajas avatud näitus «Homohetero II. Kostüüme ja kavandeid 1979–2001» on eesti geikunsti klassiku Agu Pildi (1951–2002) moeloomingu esimene läbilõige, jätkates eelmisel aastal nii kriitikalt kui ka publikult positiivse vastukaja pälvinud väljapaneku «Homohetero» järel selle mitmekülgselt andeka kunstniku loomingu tutvustamist.

Uuel näitusel on väljas kümmekond kostüümi Tallinna hotelli Viru legendaarsele varieteele (1980. aastad), samuti Eesti võistkonna kostüümid NSVLi juuksurite konkursile Moskvas (1986), eratellimusel 1990. aastatel kavandatud naistekleite ja meestepintsakuid. Esmakordselt eksponeeritakse valikut aastail 1979–2001 loodud arvukatest kostüümikavanditest, mille tellijad olid Viru varietee, hotelli Tallinn kabaree, hotelli Olümpia varietee, ansamblid Laine ja Mobile, Moskva Alla Pugatšova teater ja jääballetitrupp. Et kostüümid olid loodud kindlat esinejat silmas pidades, on peaaegu igale kavandile kirjutatud adressaadi nimi. Viru varietee solistidena esinesid paljud estraadi- ja tantsutähed, kelle kostüümide kavandid on näitusel ka eksponeeritud (Els Himma, Mare Väljataga, Marju Länik, Mait Agu, Aleksander Kikinov jt).

Eraldi peatüki Agu Pildi moeloomingus moodustavad kostüümid teatrilavastustele. Agu Pildi loomingut kuulub mitmesse muuseumisse ja erakogusse, ühena vähestest eesti kunstnikest kuulub Pildi looming ka Pariisi Louvre'i kogusse.

13. septembril kell 18 toimub Harry Liivranna kuraatoriloeng.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles