Nädala plaat. Perifeerse räppgeeniuse monument oma perifeersusele

Janar Ala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lil B
Lil B Foto: Kuvatõmmis

Lil B

Black Ken

Basedworld

Hinne: 4

Tahaksin teile jutustada mehest nimega Basedgod. Basedgod ehk Lil B on Berkeleyst Californiast pärit USA räppar, kes on teinud nii palju lugusid, et internet võib otsa saada. Ja just internet. Lil B-l pole kunagi olnud korralikku plaadilepingut, oma loomingut – milleks on sellise magamistoas valmistatud olekuga lugude ja enamasti telefoniga filmitud videote kõrval ka spoken-word-jutustused, eneseabijutlused jne – on ta levitanud interneti kaudu. MySpace’i hiilgeaegadel oli Lil B-l väidetavalt 155 MySpace’i lehte.

Ei usu, et kellelgi, sealhulgas Lil B-l endalgi, on oma väljaantust täit ülevaadet, aga väga paljud tema lugudest, mida olen aja jooksul kuulnud, on väga head. Peamised laused, mida olen Lil B-d kuulnud siiani ütlevat, on bitch i’m rich; bitch, suck my dick ja twenty bitches on my dick, aga päris täpselt pole aru saanud, on see päris või iroonia, aga ilmselt mõlemat. Teda on peetud nii «post-Lil-Wayne-dekonstruktsionistiks» kui ka «hiphopi surmaks». Lil B levitab ka omaenda väga ameerikalikku based-filosoofiat, mille tuum on olla positiivne. Ta on käinud loenguid pidamas isegi sellistes väärikates haridusasutustes nagu MIT, nii et ka mõtlejana hinnatud.

 Lil B muusika teebki tuju heaks, sest kui ta teatab, et tal twenty bitches on my dick, on see kuidagi nii üle võlli, et ajab naerma. Muusikaliselt tabab ta sageli seda miskit, mis paneb ühe loo algusest lõpuni läbi kuulama ja tahtma veel kuulata. Võib-olla on ta püüdnud tabada teatavat mõttetust, küll mitte väga teadvustatult ja kontseptuaalselt, vaid intuitiivsemalt, kindlasti võib öelda ühte: Lil B muusika töötab.

Tasub peatuda veel ka popkultuurifenomenil nimega Basedgod’s curse ehk needusel, mida korvpallifännist räppar on peale pannud mõnedele korvpalliliiga NBA tähtmängijatele, nagu Kevin Durant või James Harden. Kui Durant viimasel hooajal lõpuks kauaoodatud NBA meistri tiitli kätte sai, pöördus keegi ka Lil B poole küsimusega, kuidas selle needusega siis on. Lil B vastas, et on needuse maha võtnud. Nüüd saavat needuse NBA tulevikulootus Lonzo Ball.

Black Keni kohta on ajakirjandus kirjutanud, et kauaoodatud miksteip ja räppar olevat selle kunagisest tulemisest andnud teada juba seitse aastat tagasi. Vahepeal on mitu puuda soola ära söödud, palju vett merre voolanud ja palju muusikat tehtud. Lil B puhul on hakatud kinnistama tema eellase ja prohveti staatust, mis viis 2010ndate räpi, toortõlkes väljendudes defineerivamate ilminguteni. Teda on mõjutajana maininud sellised meie aja vägevad nagu Kendrick Lamar, Odd Future tüübid, Metro Boomin jne.

Black Ken on pooleteisetunnine ja 27 lugu sisaldav album, mille ta on ise ka produtseerinud. Midagi on juhtunud Lil B häälega, mis on muutunud nagu täiskasvanumaks, meenutades kohati Tupacit. Ka on tema hologrammimõõtu fantaasia-kelkimine asendunud realistlikumate hinnangutega oma elule ja tegevusele: i’m not rich, but i’m workin, ütleb ta muuhulgas. Plaat on mitmekesine ja selle mõju ulatub 80ndate räpist läbi Dr. Dre ja Tupaci, latiinobiitide ja technoʼni ja sealt kuni moodsa auto-tune-räpini välja. Liiga professionaalne kogutulemus ei tundu ja kohati võtab ka sellise paroodia või kõrvalkommentaari kuju, kuid ideid leidub küllaga ja päris sageli saavad need ka täiesti arvestatava vormistuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles