Mida arvab Mart Helme Varro Vooglaiu väljaütlemisest? (8)

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Helme
Mart Helme Foto: Eero Vabamägi

Portaalis Objektiiv ilmus Varro Vooglaiu arvamusavaldus, milles autor väitis, et EKRE võimule saades võetaks sellistelt asutustelt, nagu NO99 teater, riiklik rahastus kas täielikult või valdavas osas ära.

EKRE esimees Mart Helme väitis Postimehele, et Vooglaiu arvamusega tutvus ta alles pärast artikli ilmumist. «Mina pole temaga rääkinud teater NO99st. Ma pole selles teatris käinud palju aastaid, ei oskagi öelda kui mitu aastat. Kui aus olla, siis mul puudub üldse arvamus selle teatri kohta,» lausus Mart Helme.

Mart Helme lisas, et tema hinnangul protesteerib Varro Vooglaid räige vasakliberaalse  rünnaku vastu konservatiivsetele positsioonidele. «See rünnak on valelik, moonutatud ja lihtsalt laimav.»

Helme rõhutab, et Varro Vooglaid pole EKRE liige ning tema asutusel (SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks – toim) pole EKREga mingit seost. «Välja arvatud see, et me jagame teatud maailmavaatelisi väärtusi. Meil puudub igasugune organisatsioonile või rahaline side. Varro Vooglaiu tekst oli tema spekulatsioon. Meie oma erakonnast pole keegi teda inspireerinud seda mõtteavaldust kirja panema. See on puhtalt tema arvamus, see on see, mida tema kujutab ette, mis võiks juhtuda siis, kui EKRE võimule saab.»

EKRE kultuuripoliitikaga tutvumises soovitab Mart Helme lugeda programmi. «Me pole kusagil ähvardanud mingisugust rahastamist lõpetada. Me oleme öelnud, et me kavatseme hoida homo- ja sooneutraalsuspropaganda eemale koolidest ja lasteasutustest. See on osa meie kultuuriprogrammist. Me soovime toetada rahvuslike motiividega kultuuri, aga me ei arva, et see peaks meie kultuuris olema ainus suund, kuid see eristaks meie kultuuri labasest postmodernistlikust kultuurist, mida Euroopas ja läänes viljeletakse.»

Pikaaegse poliitikuna ütleb Helme, et kui EKRE ka võimule saaks, siis suure tõenäosusega ei saaks nad üksi valitsust moodustada. «Koalitsioonivalitsused paraku on sellised, kus tuleb teatud tasakaalupunkte leida, ja see kehtib ka kultuuripoliitika kohta. Aga tahan veel kord rõhutada, et meil pole mingit kavatsust teatreid ega ka ajalehti sulgema hakata. Meil on väga palju teatreid ja ajalehti, mis on puhtalt eraomandis, ja vabaturgu ei hakka me kindlasti sekkuma.»

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles