Aja auk. Kontroll

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janet Jackson- Control
Janet Jackson- Control Foto: Kuvatõmmis

Janet Jacksoni karjäärile oli hoo andnud ja ühtlasi seda saboteerinud isa Joe, kelle leping Michael Jacksoniga pärast «Thrillerit» läbi sai ja Michael seda ei pikendanud. Janeti plaadid enne «Controli» (1986) olid nätsupopp, sõnad nõrgad kui kellraadio kõlarid, millest tiksus rütm. Nüüd oli sellest saanud aga koreografeeritud seksuaalsus, küberneetiline organism, elus kude robotliku endoskeletoni peal.

Janet saabub pildistamisele Mercedes-Benz 300s, koer Fluffy ja abilise Jessicaga, põrkleb autost väljudes nagu pruntispõskne beebi. Bounce. «Janet sõidab väga kiiresti,» ütleb Jessica. Nagu nahkhiir põrgust, ütleb publitsist, kes on neid stuudios oodanud. Janet ei tundu eriti hoolivat. Ta on väga cool, vaevalt 20. Ilus, aga mitte videote kaunitar. «Ma tahaks olla sama ilus kui Rebbie või LaToya,» avaldab Janet. «Ma pole inetu. Ma olen keskmine.»

«Control» on kolme miljoniga aasta kümne ostetuima albumi seas. «Control» on agressiivselt must. Funky, terav ja rütmiline. Janet ütleb, et seda kuulates kuuleb ta kedagi, kes on väga ülbe, julge ja otsekohene. Janetist Janeti teinud plaadifirma A&M ametnik John McClain teatab Joele vihjates, et plaat ei olnudki mõeldud 50-aastastele, vaid noortele. McClain ütles Janetile, et las Whitney Houston ja Patti LaBelle karjuvad endal hinge seest, Janet olgu lihtsalt naissoost Michael. «Luther Vandross on parem laulja kui Michael, aga Michael tantsib ja tema visuaalne kontseptsioon on parem,» ütleb McClain.

McClaini sõnul kulus kaua, kuni Janet, üheksalapselise pere pesamuna, tunnistas, et tahab olla sama suur kui vend. McClain pani Janeti dieedile ja harjutusi tegema, saatis lauluõpetaja juurde ja otsis koostööliseks koreograaf Paula Abduli. Valis talle isegi riided Maxfieldi poest West Hollywoodis ja saatis soengustilisti juurde. McClaini kontroll Janeti üle olevat nii suur, et just tema sundinud Janetit abielu lahutama.

Janet lindistas «Controli» Jami ja Lewisega Minneapolises kaks kuud. Jam ja Lewis olid grupis Time ja nad teadsid, mis töötab. Time tuli tavaliselt lavale sutekaülikondades, krabas kubet ja sülitas publiku peale seksi. Janet viibis kontserdil ja arvas, et Time oli «sooooo nasty». Ta oli kontserdil emaga ja läks näost nii punaseks, et pidi emast paar istet eemale nihkuma. Enne Janetit olid Jam ja Lewis lugusid pakkunud grupi Atlantic Starr lauljatarile Sharon Bryantile, kes arvas neid oma sooloplaadi jaoks liiga mürgeldavaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles