Maailma hõivatuim naisdirigent taas kodumaal

Kirke Ert
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Kristiina Poska
Dirigent Kristiina Poska Foto: Kaupo Kikkas

Maailma hõivatuim naisdirigent Kristiina Poska astub Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri ette kolmel kontserdil, kus kaardistatakse Eesti muusika hetkeseisu Euroopa südames. 

Eesti esiettekande saab Erkki-Sven Tüüri teos «Sow the Wind…». Teose pealkiri «Külva tuult...» on pärit paljudesse kultuuridesse imbunud vanasõnast «kes tuult külvab, see tormi lõikab», mis pärineb algselt Vanast Testamendist.

Helilooja Erkki-Sven Tüüri sõnul lõikab just meie põlvkond praegustel turbulentsetel aegadel põlvkondi tagasi külvatud tuulte tormiseid vilju. «Vaadates globaalseid kliimamuutusi, äärmusliikumiste raju tõusu ja rahvaste massrännet, siis need protsessid on kõik seotud omal ajal tehtud läbimõtlematute otsustega. Teose muusika ei ole loomulikult nende protsesside otsene kirjeldus, kuid need on teemad, mille peale olen viimasel ajal väga palju mõelnud,» rääkis Tüür.

2015. aastal valminud teose on autorilt tellinud maailma juhtivad orkestrid Viini Sümfoonikud ja Pariisi Orkester.

Viinist saabub Tallinna esinema lauljatar Annely Peebo. Koos ERSOga esitatakse Wagneri vokaaltsükli «Wesendoncki laulud». Keelatud armastusest sündinud teos on täis valu ja selle nautimist. Wagneri muusika ja tema metseeni naise loodud luule on lootusetu suhte valuline vili.

Lisaks on kontsertide kavas J. Brahmsi Sümfoonia nr 2 D-duur op. 73

Kontserdid toimuvad homme kell 19 Pärnu kontserdimaja, reedel kell 19 Estonia kontserdisaalis ja laupäeval kell 19 Vanemuise kontserdimajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles